Educaţie şi cercetare > Cercetare

Inventatorul Iustin Capra

(1/2) > >>

Adi:
Academia Romana a decis ca inventatorul roman Iustin Capra (nascut in 1933 la Magureni, jud. Prahova) a schimbat cel mai mult in bine imaginea Romaniei, oferindu-i si un premiu material de 3 miliarde de lei (vechi, presupun), pe care dumenalui i-a investit in construirea unui centru pentru elevi supradotati.

Iata aici stirea TVR despre dumnealui: http://tvr.ro/articol.php?id=38083&c=131
Iata pagina de Wikipedia despre el: http://ro.wikipedia.org/wiki/Iustin_Capr%C4%83

Iata asadar cum usor usor presa romaneasca promoveaza adevaratele valori romanesti.

Stilicho:
Aşa ... că m-ai făcut curios despre inventatorul nostru Iustin Capră.
Am citit aici despre el: http://www.gandul.info/viata/justin-capra-inventator-maturator-filozof-si-pustnic.html?3931;2380119
Iată ce scrie în articol:

--- Citat ---Am realizat odată un dispozitiv care micşora masa unui obiect.
--- Terminare citat ---
Poftim ???

În continuare:

--- Citat --- Folosea teoria impulsului care se certa cu una dintre legile fizicii care spune că fiecărei acţiuni trebuie să-i corespundă o reacţiune egală şi de sens contrar. Or, ăsta al meu n-avea jet, n-avea elice, n-avea roţi, n-avea interacţiune magnetică şi al naibii se mişca. Bineînţeles, consuma, nu era perpetuum mobile. Şi atunci m-a luat ministrul Octavian Groza, fiul lui Petru Groza, şi m-a dus la Consiliul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie. Şi acolo a venit un hectar de mărimi – profesori, academicieni, savanţi – şi prima expresie a fost «nu se poate». La care Groza zice «Nu se poate, da’ merge. Cum dracu’ justificăm?» Doctor în fizică, Dan Vamanu, care a fost şef de promoţie la Oxford, a studiat dispozitivul şi mi-a zis «Justine, să mă ia dracu’ dacă am înţeles. Ăsta n-ar trebui să meargă. Da’ bine că merge, c-om găsi noi justificare matematică». Nu s-a găsit nici acum“.
--- Terminare citat ---
Are cineva date despre invenţia asta a lui Iustin ?

Aici alta care ţine de domeniul SF-ului.

--- Citat ---Este vorba despre un prototip care a rămas la stadiul de machetă pentru că Justin Capră n-a avut bani să-l construiască. „Un automobil cu caroseria dintr-o perdea aeriană, care creează şi o propulsie şi poate face, eu ştiu, şi aer condiţionat în maşină. Este vorba de un jet de aer evacuat din faţă şi aspirat în spate, care îmbracă ocupanţii autovehiculului. Am aruncat şi apă pe el, nu se întâmplă nimic – nu plouă, nu ninge“. Iar aplicarea a fost mai mult decât modestă: un cetăţean din Bacău a folosit invenţia lui Capră pentru a realiza un acvariu care n-are un perete, dar ţine, totuşi, şi apa, şi peştii!
--- Terminare citat ---

night!:
Un mare om, al carui tel asa cum chiar el afirma este  " sa lase ceva in viata, altceva decat matreata "Cateva din inventiile luiAdi:
Mi se par serioase scuterele si triciclurile electrice. Restul cu masa mai redusa mi se pare suspicios.

mircea_p:
Inteleg ca academia i-a dat premiul pentru imagine si nu ca apreciere a calitatilor stiintifice. Cel putin asa apare in primul post.

In privinta trotinetei electrice nu am inteles ce este deosebit la ea? Vreau sa zic, comparativ cu alte masinarii similare, cum ar fi de exemplu cea pe doua roti cu care merg politistii prin mall?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă