IT şi electronică > Electronică

Tranzistori

(1/2) > >>

dragos:
 ??? ??? ???Cum functioneaza tranzistorii, ce sunt tranzistorii si ce fac ei intr-un circuit. ;D

AlexandruLazar:
Răspunsul e mult mai larg decât spune la prima vedere termenul "tranzistor". În primul rând, tranzistorii sunt de mai multe feluri, dar la nivel general, ei se comportă în mare ca un "robinet". În funcţie de sarcina electrică de pe secţiunea de comandă (bază la tranzistoarele bipolare, respectiva grila la cele cu efect de câmp), "restul" tranzistorului se "deschide" sau se "închide" mai mult, lăsând să treacă mai mult sau mai puţin curent. La limită, se pot folosi tranzistorii inclusiv în regim de comutator -- complet blocaţi (nu lasă să treacă nimic) sau deschişi într-o măsură mai mică sau mai mare.

Ce fac în circuit depinde, evident, de circuit.

Edit: explicaţia legată de funcţionare este extrem de sumară. Nu ştiu ce clasă eşti sau cât de familiar eşti cu electronica ca să îţi dau una mai detaliată.

Adi:
Dragos, inainte de studiau si la liceu, dar acum nu cred ca se mai studiaza. Tu esti la liceu sau la facultate? Punctul de plecare trebuie sa fie Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Transistor Este o notiunea prea ampla sa fie explicata de cineva aici. Dar poti pune intrebari si te putem ajuta.

corneillus:
 tranzistorii sunt componente active de circuit și principalul lor rol într-un circuit e acela de a amplifica semnale. cred ca aceasta e o definiție destul de empirica dar colegul nostru își poate face o idee vaga...

mircea_p:
Aceasta definitie mi se pare mult prea generala. Ar include si tuburile cu vid, de exemplu. Plus cine stie ce alte dispozitive care pot amplifica semnale, inlcusiv optice.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă