Diverse > Arhivă mesaje de pe vechiul forum

Ciorna regulilor moderatorilor. Regulamentul va fi disponibil în curând!

(1/17) > >>

Moderator1:
In acest topic, eu propun ciorna regulilor pentru activitatea moderatorilor, adica detalierea normelor care duc la atentionarea membrilor, la suspendarea conturilor si a altor „represalii”, precum si modul eventual de a fi „iertati”.

In mod normal, aceste norme depind direct de regulile prezentate in „Disclaimer si conditii de utilizare” (care trebuie definite de administrator, ca autoritate suprema pe acest forum), dar cum inca nu avem acest document, eu ca moderator propun urmatoarele norme. Acestea sper sa fie imbunatatite de ceilalti (eventuali) moderatori, si sa fie aprobate de administrator, pentru a putea „intra in vigoare” ;)

Asa cum e logic, toti membrii obisnuiti au drepturi egale, si trebuie sa respecte toate normele acestui forum. Incalcarea conditiilor, duce la penalizari. (In continuare detaliez un minim de regului pe care le propun, si penalizarile de rigoare. Nu consider ciorna ca fiind finala, sper sa fie completata si imbunatatita pe masura ce castigam cu totii experienta.)

Reguli:

Cine nu este de acord cu regulile de mai jos, sa nu isi faca cont pe forum. Cine isi face cont, adminte implicit ca este de acord sa urmeze regulile de mai jos, in caz contrar, accepta sa luam noi masurile de mai jos, ce pot merge pana la cel mult excluderea de pe forum si stergerea mesajelor sale.

Ierarhia utilizatorilor

Art.1) Administratorul are mereu dreptate.
Art.2) Cine are o problema cu Administratorul, sa citeasca Art.1).
Art.3) Cine nu accepta deciziile administratorului e liber sa plece.
Art.4) Moderatorii au mai multa dreptate, cand trateaza cu membrii obisnuiti, decat acestia.
Art.5) Cine are o problema cu Moderatorii, sa contacteze Administratorul.
Art.6) Cine are o problema cu un alt membru, sa contacteze Moderatorii sau Administratorul.
Art.7) Cine raspunde la provocari, poate fi penalizat la fel de aspru ca cel care incita primul. Mai bine utilizati Art.6).


A) Recomadari:

Art. A.1 Se recomanda citirea regulilor acestui forum (care includ documentul „Disclaimer si conditii de utilizare” – inca absent), necitirea sau necunoasterea lor (ignoranta) nu va fi o scuza pentru a incalca aceste reguli.

Art. A.2 Se recomanda prezentarea ideilor in mod ordonat, aducand argumente si explicand (pe romaneste) rationamentele facute, acolo unde e nevoie.

Art. A.3 Se recomanda folosirea moderata a fragmentelor in limbi straine si explicarea lor in romaneste. (Atentie, exista si interdictii pe aceasta tema!)
 
Art. A.4 Se recomanda topicurile pe un singur subiect, si evitarea devierilor de la subiectul propus de cel/cea care a pornit discutia. Pentru tangente se recomanda formularea de topicuri separate. Autorul topicului este primul responsabil in „mentinerea cursului discutiei”, si are posibilitatea sa ceara moderatorilor separarea mesajelor tangentiale in alt topic (operatiunea de „split”). (Atentie, exista si interdictii pe aceasta tema!)

Art. A.5 Se recomanda citirea integrala a unui topic, inainte de a posta prima replica intr-o discutie, pentru a nu repeta sau intreba ceva ce a fost deja stabilit sau lamurit.

Art A.6 Se recomanda citirea topicelor inainte de a posta un topic nou, pe un subiect deja deschis (si activ).

Art A.7 Se recomanda respectarea regulilor gramaticale ale limbii Romane, si recitirea mesajului inainte de a fi postat (vezi functia „Preview”) pentru a le corecta inainte de a apasa pe butonul „Post”.

Art A.8 Se recomanda pastrarea decentei si in mesajele private, chiar daca acolo moderatorii nu au acces pentru a urmari respectivele mesaje.

Art A.9 Se recomanda folosirea diacriticelor romanesti, asta da un aspect foarte ingrijit mesajelor.


B) Interdictii:

Art B.1 Se interzic atacurile la persoana, folosirea apelativelor jignitoare si a altor „figuri de stil” care sa exprime parerea personala (mai ales negativa) fata de un alt membru. Aici se dezbat idei, nu valoarea personala a membrilor. (Incalcarea duce la avertisment)

Art. B.2 Se interzice folosirea limbajului vulgar, in orice context, fie el si citand din alte persoane. Dezbaterile pe un forum de stiinta, orientat spre stiintele naturale, se pod duce si respectand normele de comportament si limbaj civilizat. (Incalcarea duce la avertisment.)

Art B.3 Se interzice SPAM-ul, adica introducerea in mai multe topicuri ale aceluiasi mesaj, sau repetarea linkurilor spre alte site-uri, in mod nejustificat. (Incalcarea duce la avertisment.)

Art B.4 Se interzice crearea de topicuri in alte scopuri decat pentru a discuta idei legate de categoriile si sectiunile create. Daca aveti impresia ca e nevoie de o sectiune noua, contactati administratorul pentru a o crea pentru dumneavoastra.

Art B.5 Se interzice folosirea acestui forum pentru reclama sau pentru alte scopuri comerciale, care intra in contradictie cu normele definite de administrator. (Incalcarea duce la avertisment.)

Art B.6 Se interzice folosirea aliasurilor (numele afisat pe forum pentru utilizatori) care contin cuvinte indecente, sau care sunt injurioase (de ex. „X e un bou!”). Daca numele real al unui utilizator contine asa ceva, nu se justifica folosirea sa ca atare in alias. Deci, in special cei care au asemenea nume reale, vor trebui sa-si foloseasca imaginatia si sa-si aleaga un alias care sa nu contrazica aceasta regula. (Incalcarea duce la avertisment.)

Art B.7 Se interzice repetarea acelorasi fragmente de mesaje cu copy/paste mai mult de 3 ori, in mod nejustificat. (Incalcarea repetata duce la avertisment.)

Art B.8 Se interzice deraierea topicelor cu tangente pe care autorii topicelor le specifica si le considera irelevante pentru discutia respectiva. Autorii topicelor au obligatia sa specifice aceste tangente, in discutia lor, inainte sa ceara ajutorul moderatorilor. (Incalcarea repetata duce la avertisment.)

Art B.9 Se interzice folosirea citatelor in alta limba decat romana, care sa nu aiba precizata clar sursa (prin link si autor) si neinsotite de traducerea in romaneste. Pentru citatele foarte lungi, trebuie facut un sumar de cateva randuri in limba romana. (Incalcarea repetata se pedepseste cu avertisment).

Art B.10 Se interzice incercarea de convenitire a cititorilor la o anumita religie, sau lansarea de avertizmente de pocaire pentru a evita pedeapsa divina si alte propovaduiri religioase. Se accepta pareri personale despre divinitate si religie, in contextul in care este relevant la topicul respectiv al Forumului.

C)Penalizari:

Art C.1 Incalcarea flagranta a articolelor de la interdictii (si a normelor din „Disclaimer si conditii de utilizare”) duce la penalizarea membrilor in cauza.

Art C.2 Incalcarea articolelor de la Recomandari nu duce la penalizari, deoarece ele sunt doar orientative.

Art C.3 Citarea fragmentara sau itegrala a mesajelor care au adus avertismente (unul sau mai multe) autorului citat, in semn de acord cu cele spuse de respectivul, aduce automat acelasi numar de avertismente si celui care le citeaza. Se recomanda deci utilizarea cu mare grija a acestor citate, si ar fi chiar mai bine sa le evitati total.

Art C.4 Pe acest forum sunt implementate 4 niveluri de avertisment, pentru utilizatorii care incalca normele descrise in acest sir de discutii:

Nivelul 1: Avertisment oficial (activitatea acetstori useri este monitorizata in mod detaliat)
Nivelul 2: Mesajele utilizatorului nu se mai publica direct pe forum, ci doar dupa ce un moderator sau administrator valideaza mesajele respective. In aceasta faza mesajele care continua sa incalce normele vor fi evitate si pot duce, bineinteles, la urcarea nivelului de avertisment.
Nivelul 3: Utilizatorul nu mai poate publica mesaje nici publice nici private.
Nivelul 4: Utilizatorul este exclus si contul blocat (banat).

Art C.5 Fiecare incalcare flagranta a normelor acestui forum face ca membrului respectiv sa-i „urce” nivelul de avertizare.
 
Art C.6 Un utilizator care, dupa ce a avut vreun cont blocat, revine cu alt cont, va fi blocat imediat ce este identificat fara dubii, indiferent de nivelul de avertisment pe care il are la momentul respectiv.

Art C.7 De asemenea, un utilizator care se inregistreaza cu mai multe conturi, de indata ce va fi identificat (pe baza de IP de exemplu) va avea automat acelasi nivel de arvertizare pe toate conturile (evident, suma avertisementelor acumulate la acel moment pe aceste conturi). Grija mare cu cine va identificati, ca puteti plati pentru greselile altora, daca nu stiti sa fiti originali.

Art C.8 Mesajele care contin atacuri la persoana si limbaj vulgar, precum si alte elemente care contravin conditiilor de utilizare vor fi editate de moderator pentru a fi „curatate” (Moderatorul va lasa o nota explicand actiunea respectiva)

Art C.9 Topicele care nu respecta regulile forumului (tip SPAM sau degenerarea discutiilor) vor fi blocate (temporar sau definitiv, in functie de caz), moderatorii explicand intr-un mesaj nou actiunea respectiva si motivul ei).

Art C.10 Aliasurile care contravin articolului B.6 vor fi schimbate de administrator fara preaviz (si potential cu un avertisment), iar la eventuala revenire cu aliasul care a mai fost schimbat o data, contul va fi direct sters.

Art C.11 Fragmentele care incalca articolul B.7 vor fi sterse de moderatori, si inlocuite cu <RN> (Repetitii Nejustificate) sau direct cu <SPAM>.

Art C.12 Fragmentele care incalca articolele B.8 si B.9 se vor inlocui cu <SPAM>.

Art C.13 Fragmentele care incalca articolul B.10 vor fi inlaturate si incoluite cu <IRELEVANT>. Revenirea cu asfel de exprimari duce la avertisment.D)Iertarea penalizarilor.

Art D.1 Nivelul de avertisment al unui membru poate sa scada, daca pe o perioada definita respecta regulile acestui forum fara sa fie nevoie sa i se adauge un nou avertisment.

Art D.2 Un membru la primul avertisment (Nivelul 1), va fi „iertat” dupa o luna de activitate in care respecta regulile. (A fi absent timp de o luna nu se ia in considerare). Daca acel cont nu e foarte activ, se vor considera un numar de 50 de posturi pana la expirarea primului avertisment.

Art D.3 Un membru la al doilea avertisment (Nivelul 2), va reveni la unul singur, dupa doua luni de activitate (sau 150 de posturi) conforma cu regulile forumului.

Art D.4 Un membru la al treilea avertisment (Nivelul 3) va trebui sa astepte 3 luni inainte sa poata redeveni activ pe forum (Nivelul 2)

Art D.5 In conformitate cu articolele D.2-D.4, un membru (cont) la al treilea avertisment va fi inactiv pentru 3 luni, dupa care va trebui sa demonstreze timp de alte 3 luni ca este in stare sa respecte normele forumului, inainte sa fie iertat „de tot”.

 Art D.6 Administratorul are (evident) drept total de veto, el poate avertiza si ierta la orice nivel, fara a tine cont neaparat de articolele precedente.


- - -

Asta am formulat eu pana acum, astept ideile si completarile voastre, si desigur, eventuala validare a acestor articole de catre administrator.


<M1>

Abel Cavaşi:
Mamăăăă, ce prolific eşti! Ăsta da moderator!

Dar, dacă tot recomanzi (aşa cum e şi normal) scrierea în româneşte, ce părere ai despre scrierea cu diacritice?

Electron:
Pai, am o parere foarte buna.  :D  Sincer, cred ca se poate intelege si fara diacritice. Mi se pare normal sa se recomande utilizarea lor, pentru cei "puristi", dar eu nu sunt unul dintre ei. ;)

e-

Adi:
Electron, sunt impresionat. Chiar ai luat taurul de coarne. Am citit rapid si sunt de acord cu ideea regulilor. Haideti sa oferim aici feedback si apoi o sa pun la sectiunea reguli pentru forum. Diacriticele sunt recomandate, insa nu trebuie sa fie o cerinta. Se poate intelege textul si fara si fiecare scrie cum doreste. Ma bucura mult efortul tau si textul. Mersi mult, Electron.

Moderator1:
Am adaugat recomandarea cu diacriticele. N-ar fi rau daca cineva care le foloseste, ne-ar oferi textul (cand va fi final) regulilor scris cu diacritice, asa va fi un exemplu pentru membrii nostri. :)

<M1>

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă