Rezolvare de probleme / teme pentru acasă > Fizică

Tutorial despre cum se scriu ecuatii in LaTex

(1/17) > >>

Adi:
Pentru a ajuta liceenii care cer ajutor la rezolvarea de probleme de matematica sau fizica aici pe forum, am creat acest mic tutorial despre cum se scriu ecuatii in LaTex. LaTex este folosit la redactarea articolelor stiintifice, a tezelor de licenta, masterat si doctorat. Nu stie sa scrie doar ecuatii, ci documente intregi, facand o multime de treburi pentru tine in mod automat (cuprinsul, index, lista de ecuatii, lista de tabele, bibliografia) si asa mai departe.

Cum sa scrii formule aici pe forumul Stiinta Azi

E simplu. Fiecare formula are un cod propriu, foarte simplu de invatat. Apoi acest cod trebuie pus intre [ tex ] si [ / tex ], desigur, fara spatii. Pentru a vedea cum anume s-au scris ecuatiile de mai jos, da-i Reply la acest mesaj si inspira-te de acolo. De exemplu:

RadicalRadical de ordinul nFractieExponent, la putereIndice

,

VectorBara deasupraInmultit, produs scalarInmultit, produs vectorialParanteze

In mod normal, ai pune pur si simplu semnul de paranteze: . Dar ce te faci daca ce pui in interiorul parantezelor e prea mare pe verticala si paranteza e mica relativ la el? De exemplu: . In acest caz, vrei ca si parantezele sa fie mai mari. Si atunci pui "\left" inainte de prima paranteza si "\right" inainte de a doua paranteza. Si rezulta astfel: . E mai placut, nu?

Matrice

Pe exact acelasi principiu se pot scrie matrice. Iata un exemplu:Limite

SumaProdusIntegrala nedefinitaIntegrala definitaLogaritmi

, ,

Functii trigonometrice

, , , , , , , , , , .

Sistem de ecuatiiPuteti vedea alte exemple de formule pentru ecuatii in Latex la Art of Problem Solving, Getting the Grips with Latex, MathLinks.ro si in general in numeroase tutoriale pe net. Trebuie doar sa cautati pe google ceea ce cautati.

Cum sa realizezi documente in LaTex pe calculatorul tau

De asemenea, puteti instala editorul de text leD. Acesta este un fel de NotePad, dar specializat in LaTex. Vine cu butoane care va ofera direct varietatea de simboluri de care aveti nevoie. Dati click pe un buton si va apare codul LaTex al lui.

Pentru a putea realiza documente in LaTex pe propriul calculator (lucrari de licenta, masterat sau doctorat, teme pentru scoala, CV si asa mai departe) instalati pe langa editorul de text Led de mai sus si compilatorul MikiTex. Acesta este cel care din fisierul realizat cu LeD si care are extensia .tex creeaza un fisier .dvi, sau un fisier .pdf, sau un fisier .ps.

Dupa ce le-ati instalat pe cele doua, iata cum cel mai simplu program in Latex.

\documentclass{article}
\begin{document}
Hello World!   
\\Aici poti incepe sa scrii ecuatiile tale. Trebuie puse intre simbolul $$.
$$\sqrt{9}=3$$
\end{document}

Iar apoi urmeaza pas cu pas tutoriale pe internet precum acesta pentru a putea realiza lucruri mai ample in LaTex.

Succes!

Mihnea Maftei:
E o idee foarte buna. Sunt tutoriale pe internet, dar nu m-am obosit sa invat LaTex. Asa e mai usor pentru oricine de pe forum (inclusiv eu) sa invete incepand de la chestii simple.

laurentiu94:
Interesant ! ;)

Adi:
Am terminat acum tutorialul. Ma bucur ca va place. Sper ca toti liceenii care vin la noi pe forum sa invete sa scrie ecuatii in LaTex, caci le va folosi o viata intreaga. Si noi putem intelege usor ce zic ei in ecuatii, iar ei pot intelege usor solutiile oferite de noi.

LaTex este foarte usor. Eu am invatat abia cand am venit la master in Canada. Mi-a fost frica de el, dar nu inteleg de ce. Este asa de simplu, ca pana si CV-ul merita facut in LaTex, iar nu in Word!

Succes!

Skolon:
Şi eu cred că e o idee bună.

La început ar trebui sugerat fiecăruia care postează ecuaţii să folosească Latex.

După un timp ar putea deveni regulă obligatorie.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă