Diverse > Arhivă mesaje de pe vechiul forum
Jandarmul presei de stiinta: Stiri de stiinta gresite in presa romaneasca!
Adi:
Haideti sa strangem aici stirile gresite din presa romaneasca de stiinta. De asemenea, aveti idee cui ne putem plange in calitate de consumatori? CNA? Clubul Roman de Presa? Protectia Consumatorului?
Update 06 Martie 2008. Inca o stire gresita de la EvZ, a fost picatura care a umplut paharul. De acum, exista "Jandarmul Presei de Stiinta" in Romania, fondat de Stiinta Azi, in premiera in Romania. Vom urmari presa si vom demasca plagiatul, furtul sau greselile. Va invitam si pe dumneavoastra, cititorii, sa adresati aici sesizarile despre plagiatul si greselile din stirile romanesti de stiinta. Noi le vom citi si analiza si le vom demasca, spre rusinea autorilor, publicatiilor si trusturilor din care apartin.
]
Iata textul de inceput din articolul de lansare pe 05 martie 2008 al "Jandarmului de stiinta", in premiera in Romania, de catre echipa Stiinta Azi.
"Eu unul nu mai rezist. Adică eu îmi petrec timpul liber, fără să fiu plătit, ca să scriu ştiri de ştiinţă de calitate şi să coordonez o întreagă echipă de voluntari ce promovează ştiinţa în Romania, iar unele surse de presă din România (nu mereu, dar nici nu de puţine ori) şi deşi sunt plătite să o facă, informează greşit despre ştiinţă. Cică presa are rol de distracţie, nu de educaţie. Nu zău? Atunci nu mai scrieţii ştiri de ştiinţă, lasaţi-i pe cei care chiar o fac pentru a educa! Dar nu, o parte din presa românească traduce şi fură articole din vest, iar câteodată şi aceasta o face greşit. Altă dată bagă nişte titluri cu minciuni, care nu au legătură cu conţinutul. Mă văd forţat aşadar să creez la Stiinta Azi o secţiune "Jandarmul presei de ştiinţă", un fel de Mircea Badea al presei de ştiinţă din România, pentru că nu se mai poate, domnilor, nu se mai poate, este efectiv bătaie de joc deja. Vom urmări toate sursele de ştiri de ştiinţă, chiar dacă ne sunt sau nu parteneri, chiar dacă preiau sau nu ştiri de la noi. De acum, presa românească are un jandarm de ştiinţă!".
Iata cateva stiri gresite din trecut recent
Câte planete telurice sunt în galaxia noastră sau despre cum nu se scrie o ştire de ştiinţă După ce ieri am discutat despre cum Mediafax şi Descopera.ro de la trustul Media Pro au prezentat o ştire de ştiinţă complet greşită, astăzi este rândul Antenei 3 pentru a ieşi în faţă cu o ştire incorectă şi incompletă, pentru a părea mai senzaţională, pe care, culmea, o mai prezentaseră tot greşit şi acum o săptămână. Şi culmea, deşi atunci le-am atras atenţia la comentarii că ştirea este greşită, ei au mai prezentat-o încă o dată şi ieri. Despre ce anume ştire este vorba, vedeţi în articolul complet ...
Despre avionul pe energie solară Sky Sailor şi despre cum nu se scrie o ştire de ştiinţă Pe 18 februarie 2009, marea agenţie de ştiri Mediafax ne informează la secţiunea de ştiri de ştiinţă nici mai mult nici mai puţin decât că "în doar câţiva ani vom ajunge pe Marte cu avionul". Pe Marte! Că vom putea călători prin spaţiul cosmic cu avionul! Incredibil! În plus, titlul ne mai informează că zborul va fi unul "low-cost". Mai există alte zboruri cu echipaj uman spre Marte cumva, care sunt mai "high-cost"? Ştirea este preluată de la ziarul de ştiinţă al aceluiaşi trust Media Pro, anume Descopera.ro. Şi nu doar ei au dat ştirea, ci şi ... Libertatea. Vi se pare cumva o coincidenţă? Vă invităm să vedeţi ştirea corectă mai jos ...
Din ce cauza credeti exista stiri incorecte de stiinta in Romania?
AlexandruLazar:
Din simplul motiv al incompetenței: cei care le scriu/le traduc nu au cunoştințele necesare, şi iese... ce iese.
valangjed:
Incompetenta ,foamea de senzational,foamea de audienta.Cred ca acestea ar fi principalele motive ale acestor stiri .In ce priveste "cui sa ne adresam?",nu cred ca s-ar rezolva mare lucru decat decat cu o petitie semnata de cat mai multe persoane.Cam asa merg treburile pe meleagurile mioritice.
Adi:
Da, si eu m-am gandit la o petitie. Dar nu ama vut energia. Am facut atunci doar un articol. Vom mai colectiona articole din astea gresite, sa avem o baza solida de "evidente" atunci cand si daca vom face o petitie. Asadar, puneti aici gresitele stiri din presa romaneasca, va rog.
jean:
Mai multe greseli in articolul din 04 septembrie 2008 ,,O calatorie in interiorul planetelor” din revista Descopera
--- Citat ---Temperaturile pe Mercur la suprafata ating 430 de grade Celsius in timpul zilei, dar fiindca planeta nu are o atmosfera care sa retina caldura, noaptea scad pana la – 170 de grade Celsius
--- Terminare citat ---
Are atmosfera. Este adevarat foarte subtire si rarefiata.
Atmosfera planetei este compusa din atomi de gaz ce vin de la Soare, prin vantul solar, dar si din particule rezultate in urma impacturilor meteoritilor cu suprafata.
http://www.astro-urseanu.ro/mercur.html
Atmosfera de pe Mercur este formată în principal din oxigen, urmat de sodiu si hidrogen.
--- Citat ---Venus este inconjurata de un strat subtiri de nori
--- Terminare citat ---
Din contra are un strat foarte gros de nori.
Planeta este acoperita cu o patura foarte groasa de nori, ce nu lasa caldura degajata de sol sa iasa in spatiu. Astfel se produce efectul de sera,
http://www.astro-urseanu.ro/venus.html
Cu ajutorul navelor spatiale s-a ajuns la concluzia ca planeta Venus are o atmosfera de circa 80 - 100 de ori mai masiva decat cea terestra. Compozita chimica a acesteia este: bioxid de carbon 93-97%, azot 2-5%, vapori de apa 1.6% si alte componente de mai mica importanta. Atmosfera planetei Venus are o densitate foarte mare, fapt care impiedica observarea optica a solului respectiv, iar bioxidul de carbon produce efectul de sera si contribuie la cresterea temperaturii pe suprafata.
http://www.pcpages.com/astronomie/sistemsolar.html
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă