Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Intrebare

Creat de RaduH, Ianuarie 21, 2008, 06:02:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

RaduH

Dupa ce condensatoarele au fost incarcate in paralel comutatoarele cupleaza simultan si le leaga in serie .
Creste tensiunea sau nu ? Masurata la capetele seriei .

Electron

RaduH, eu spun ca tensiunea totala masurata la extremitatile seriei este suma tensiunilor condensatoarelor individuale, deci pentru cazul cu 3 condensatoare, este de 36V (pentru 2 este de 24V). Rezultatul corespunde cazului in care condensatoarele sunt identice si incarcate initial la aceeasi tensiune de 12V. Dupa mine, condensatoarele intermediare nu se descarca, pentru ca sarcina lor e mentinuta prin influenta de armaturile exterioare (extreme) care nu au cum sa se descarce.

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Se descarca lent rezistenta voltmetrului fiind foarte mare .
De acord dar care va fi capacitatea care se descarca ?
Eu zic sa fie C individual nu C/n cat ar fi normal capacitatea seriei .

Electron

#93
Mda, teoretic rezistenta voltmetrului e infinita. Daca vrei sa studiezi situatii reale trebuie sa specifici asta in conditiile problemei. ;)

Cat despre capacitate, nu inteleg de ce nu esti de acord cu formula pentru condensatorii in serie. Asa cum zicea si HarapAlb, aceasta formula a fost gasita plecand de la conservarea sarcinilor de pe armaturi, deci nu e nimic "ciudat" la mijolc.

edit: apropo, gandeste-te ca nu e un rezultat surprinzator faptul ca Cserie = C/3 (pentru trei condensatori in serie), pentru ca, la o tensiune tripla (36 volti), condensatorul "echivalent" reuseste sa acumuleze tot atata sarcina precum un singur condensator la tensiune de 12V, deci are doar o treime din capacitatea C.

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Sa vedem daca am inteles :
La alimentare sunt montati in paralel deci aspira sarcina Q=(n*C)*U
Dupa ce comutatoarele isi schimba pozitia sunt montati in serie deci refuleaza Q=(n*U)*(C/n) , adica Q=C*U ,adica cat a aspirat unul singur . Restul de sarcina aspirata de montajul in paralel inseamna ca se pierde in curenti intre condensatoare .

RaduH

Eu ziceam ca in paralel aspira Q=(n*C)*U si la refulare ar da Q=C*(n*U) ,da probabil ca nu se descarca decat armaturile extreme deci ca si un singur condensator .
Scuze eu comparam capacitatea echivalenta a montajului in paralel de la alimentare , Cparalel=n*C cu capacitatea echivalenta a montajului in serie de dupa comutatie , Cserie=C/n si Cparalel/Cserie imi dadea n^2 . Si atunci am zis ca seria nefiind alimentata pe la capetele ei capacitatea ar fi fost C .

RaduH


RaduH

Dar daca proiectam electrozii asa ?

Electron

RaduH, te doare mana sa te explici cu mai multe cuvinte? Sau chiar ai impresia ca figurile desenate de tine sunt suficient de explicite ?

Eu personal nu inteleg ce intrebi ...

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Ar fi o modificare la propunerea anterioara de accelerator . Am modificat forma electrozilor . Sarcina s-ar distribui per suprafata exterioara .
Liniile de camp , am o propunere cam cum ar arata da nu stiu cum sa le desenez pe calculator .

RaduH

Poate ca ar trebui rotunjite si capetele electrozilor .
Nu stiu cum sa exprim in cuvinte ce nu pot desena dar , ar fi ceva de genul :
accelereaza numai intre electrozi nu si in interiorul lor .

RaduH

Cam atata am reusit eu sa desenez cu softul meu si asa cred eu ca ar arata liniile de camp .

Electron

Radu, nu e rau, pentru un inceput. :)

Eu iti recomand urmatoarele:
1) O data decisa configuratia partilor "acceleratorului" (electrozi, ecrane, etc), stabileste care sunt sarcinile acumulate pe fiecare parte (+ si -, eventual cu estimari ale punctelor unde se concentreaza sarcina), si deseneaza pe figura semnele + si - relevante
2) intre partile cu sarcini acumulate, deseneaza liniile de camp (iesind din partile pozitive si intrand in partile negative), obtinand astfel topografia campului.
3) Concentreaza-te mai ales asupra configuratiei (topografiei) liniilor de camp in spatiul pe unde se presupune ca vor trece particulele ce se vor accelerate pentru a vedea daca intr-adevar parcurg zone cu tensiune (diferenta de potential) corecte pentru a fi accelerate asa cum iti propui.

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Imi cereti prea mult . V-am spus ca is doar inginer mecanic .
Eu asa m-am gandit ca sarcinile se distribuie pe suprafetele exterioare ( efect Faraday ) si ca intre electrozi asa ar arata campul . Ca si la LINAC electrozii is cilindrici si in interiorul cilindrilor nu este camp .
Deci ar accelera numai intre electrozi nu si in interiorul lor .
Cu ecranele impamantate am incercat sa anulez campul de sens contrar accelerarii ( care ar frana ).
Ce am incercat eu sa fac are legatura cu inceputul Topicului , adica am incercat sa gasesc o solutie sa introduc particulele intre electrozi fara sa efectuez lucru mecanic . Nu incerc sa construiesc eu un accelerator mai eficient decat cele care exista deja . Ce intreb eu este daca nu cumva un camp electric poate sa accelereze particule incarcate fara sa consume energie .
Daca la lucrul mecanic al campului electric efectuarea de lucru mecanic nu consuma sarcinile implicate sau in cazul condensatorului propus de mine accelerarea nu descarca sarcina inmagazinata de el .

RaduH

Da intradevar sensul campului ar iesi din sarcinile pozitive si ar intra in cele negative .
In functie de ce particule accelereaza si de sensul accelerarii .