A raspuns un domn "Sakura" si m-am bucurat ca au fost utile comentariile mele. Am adaugat atunci si un sumar al terapiei cu ajutorul neutronilor, protonilor si al ionilor usori.
Sakura 16-Aug-2008 05:22 - Multumiri... cititorilorMultumim (din nou) d-le Nariad (Adrian?) pentru precizari pe care ziaristii visatori de cititori de elita nu sunt in stare sa le faca...
Si eu mi-am pus aceeasi intrebare cititnd articolul, despre ce fel de radiatii ar fi vorba? Initial ma gandeam ca s-o fi inventat o noua utilizare pentru radiatii de radiofrecventa de unde scurte. M-am gandit la asta deoarece recent am citit ca si-n Romania sunt disponibile mici interventii chirurgicale putin invazive pe baza de radiofrecventa. Ma gandeam ca daca undele de radiofrecventa de la 4-500 MHz in sus provoaca usor cancer (si cele la frecvente mai joase dar la puteri/expuneri mult mai mari) atunci poate s-a gasit si o modalitate de a distruge selectiv celulele canceroase cu ele. M-am lamurit insa dupa citirea comentariilor.
Alo, Cotidianul!!! Cum doriti sa va mentineti "ziar cu cititori de elita" daca preluati aceleasi traduceri de 2 bani pe care le preia toata presa romaneasca? Este chiar atat de greu sa va documentati putin?? Daca un cititor o poate face, un ziarist de ce nu poate??? De fapt nu stiu de ce ma mai mir, ati avut si articole muuult mai nereusite decat acesta. Vezi ca exemplu acum cateva zile textul despre "Altima, hibridul electric de la Nissan"...
raspunde
5 Nariad 16-Aug-2008 08:43 - CompletareDomnule Sakura, ma bucur sa vad ca au fost utile cuiva completarile mele. In primul meu comentariu am oferit linkuri la articole de popularizare detaliate despre radioterapia cu protoni si cea cu neutroni, traduse de voluntarii nostri la FizicaParticulelor.ro, insa Cotitidianul a scos aceste linkuri. Daca doriti, vi le pot trimite. Va invit sa cautati pe google "Adrian Buzatu" si sa imi trimiteti un email la adresa de email de la contact. Sunt doctorand in fizica particulelor si sunt pasionat de aceste lucruri precum tratamentul cancerului cu ajutorul fizicii particulelor (fascicule de radiatii).
Iata pana una alta o mica completare. In tratamentul cancerului se folosesc radiatii X. Acestea sunt suficient de energetice pentru ca atunci cand lovesc un electron din un atom/molecula, sa ejecteze electronul din atom/molecula. Astfel, atomul este ionizat si molecula nu isi mai face treaba si prin urmare celula nu isi mai face treaba. Celula devine bolnava. Acum, asa cum lumina de la o lanterna se imprastie noaptea, tot asa si radiatiile acestea X, care sunt tot un fel de lumina, se imprastie. Adica sunt greu de focalizat pe tumoare, mai loveste si zonele de langa. Ca sa nu mai vorbim ca daca tumoarea nu e pe piele (si asa sunt cele mai multe cazuri), atunci radiatiile lovesc si ranesc si celulele dinainte de tumoare, plus ceva din cele dupa tumoare. Acum, ipoteza de lucru in raditerapia aceasta cu raze X este ca celulele canceroase sunt deja bolnave si nu isi mai revin, pe cand celulele sanatoase isi vor reveni. Ipoteza este destul de buna, multe vieti au fost salvate de aceasta terapie, iar articolul in chestiune arata ca inca se pot face progrese chiar si pe tehnica aceasta veche de vreo ... 100 de ani.
Totusi, e departe de a fi tehnica ideala, tocmai pentru ca se afecteaza celule din zonele adiacente tumorii, mai ales in stanga, dreapta, sus, jos, dar mai ales in fata si in spate. Terapia cu neutroni, protoni si ioni usori ofera o solutie minunata ..[va urma]
raspunde
6 Nariad 16-Aug-2008 08:55 - Completare II Spuneam ca terapia cu neutroni, protoni si ioni usori ofera o solutie minunata ... in plus, inca de acum 20 de ani nu mai este tehnica experimentala. Adica i s-a dovedit eficacitatea si este folosita, e drept, pe scara mica, datorita faptului ca nu e accesibila in multe locuri din punct de vedere tehnic, dar au loc cercetari atat pentru a imbunatati tehnica fizica, cat si cea medicala. Despre ce e vorba?
Pe scurt, daca radiatiile X folosesc ... chimia, radiatiile de protoni, neutroni si ioni usori folosesc ... fizica nucleara. Radiatiile X ejecteaza electroni din atomi si molecule ... Dar e o problema ... electroni sunt peste tot, in fiecare atom si molecula. Nu este greu asadar ca acesti atomi si molecule carora le lipseste un electron sa capteze un electron si astfel atomul sa se reformeze, molecula sa isi reia functia iar celula canceroasa sa "reinvie". Urat, nu? Are si chimia multe avantaje, dar in cazul cancerului, ofera dezavantajul ca procesul poate fi ... reversibil. Cum omoram asadar celulele de cancer in mod ireversibil?
Ei bine, bombardandu-le cu neutroni la energia potrivita. Cand un neutron de energie potrivita loveste un nucleu de atom, neutronul este captat de nucleu, nucleul devine instabil si apoi se rupe in mai multe bucati. Ideea e ca procesul este ireversibil si niciodata nu va mai reveni ceea ce era, asadar molecula nu isi va mai face rolul in celula. Nucleul se poate rupe in un nucleu de heliu (particule alfa) si un nucleu mai maricel. Sau poate emite un electron si un neutrino transformand neutronul in proton, asadar devenind un alt element chimic, care face alta treaba in molecula, asadar molecula nu isi mai face rolul.
Iata asadar ca bombardarea cu neutroni distruge orice fel de celula, si sanatoasa, si bolnava. Pai atunci daca si fasicolul asta de neutroni distruge ca si razele X si prin jur, nu am rezolvat nimic, ba e chiar mai rau ...
[va urma]
raspunde
7 Nariad 16-Aug-2008 09:05 - Completare III Numai ca fasicolul de neutroni are un mare avantaj ... se poate concentra si nu o ia pe laturi, ca si lumina. Mai mult, avem tehnici accesibile care sa creeze fascicolul de orice forma dorim, adica exact de forma tumorii.
Cum stim forma tumorii? Prin scanari PET-CT, care se realizeaza de anul acesta si in Romania, cam la 1000 de euro, si detecteaza cancerului chiar cu sase luni inainte sa apara vizibil prin metode clasice, iar cand apare, ii vede exact locatia si forma.
Am vazut asadar ca fascicolul de neutroni distruge complet si definitiv tumoarea, iar nu in stanga, in dreapta, sus sau jos fata de tumoare. Bun, dar cum ramane cu celulele din fata tumorii?
Incredibil, dar si aici castiga neutronii ... Imagineaza-ti ca exista mai multe siruri de soldati si ne trebuie o mitraliera care sa omoare un grup de soldati situatii unul langa altul pe randurile 4 si 5. (celulele canceroase). O mitraliera obisnuita trimite gloante (razele X) ce ii omoara intai pe cei din randul I, dupa ce ei cad, distrug pe cei din randul doi si asa mai departe, pana ajung la soldatii doriti. Pe cand o mitraliera ideala arunca cu un tip special de gloante (neutronii), carora le poate regla viteza in asa fel incat ei sa treaca prin soldatii din primele randuri (nu sa ii ocoleasca, sa treaca prin ei de-a dreptul) dar fara sa ii raneasca in vreun fel. Ei bine, aceasta fac neutronii. Cu cat au viteza mai mare, cu atat trec prin materie ionizand foarte putin si apoi lasa aproape intreaga energie in o zona mica, la o anumita distanta. Cu cat au energie mai mare, cu atat lasa energia mai departe. Astfel medicul stie la ce adancime in organism e tumoarea, ii spune fizicianului care estimeaza energia care sa o aiba neutronii, spune aparatului si asa se face fascicolul.
[va urma]
raspunde
8 Nariad 16-Aug-2008 09:13 - Completare IVIn concluzie, neutronii sunt terapia viitorului. Pe acelasi principiu, dar cu usoare diferente, sunt si protonii si ionii usori (adica nuclee usoare). Se fac cercetari in toate tarile mari, inclusiv in Europa de Vest. Este cel mai performant "bisturiu" pentru cancer. Ideal ar fi sa se trateze biologic sau genetic. Totusi, de multe ori e nevoie urgenta de bisturiu pentru a indeparta tumoarea, altfel pacientul risca sa nu supravietuiasca.
Neutronii produsi la laboratorul Fermilab trateaza cam 3000 de persoane pe an, sunt vreo 10-20 de sedinte per pacient si sunt folosite mai ales in cancer la creier, la ochi, la prostata, adica in zone in care nu iti permiti sa distrugi celule pe langa. In un viitor, insa, ne vom permite sa folosim tehnici precise din acestea si pentru altfel de cancere. De exemplul, in cancerul mamar ar fi ideal de am distruge exact mica mica zona unde apare o umflatura, fara sa fie nevoie sa fie extirpata o zona din san. Si asa mai departe.
Pentru tineri, este o oportunitate minunata de a deveni experti in un domeniu din care pot face o gramada de bani. Omul plateste pentru sanatate. Poti face bani producand aparatura, sau fiiind medic, sau tehnicianul care opreaza, sau importand aparatura in Romania. Deja de anul asta avem primele doua PET-CT-uri, pentru diagnosticarea precisa a cancerului, la Oradea si Bucuresti. Este un inceput, iar cu ajutorul UE, poate devenim si noi mai implicati in folosirea ultimelor tehnologii. Si de ce nu, sa fim implicati si in cercetare. Atunci cercetatorii romani pot aduce know-how-ul in Romania.
Sper ca aceste explicatii sa fie utile. Pentru alte chestiuni, va rog sa imi scrieti pe adresa de email de la pagina de contact a site-ului ce il gasiti cautand pe google "Adrian Buzatu" si va invitam la discutii pe aceasta tema pe forumul nostru, aici.
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=9 .0
Adrian Buzatu,
doctorand in fizica particulelor, univ McGill, Montreal, Canada