Hmm.. Subiectul e mai delicat.
Tocmai. Daca revezi discutia, de la inceput am numit superficiala ideea ca "raul" este echivalent cu "lipsa binelui", asa cum ar rezulta din analogia cald/frig.
Nu stiu daca am inteles bine ce ai vrut sa spui. Tu le imparti in ceva de genul? "bine activ" si "lipsa binelui activ" ; "raul activ" si "lipsa raului activ"?
Din cate vad eu, nu ai inteles. Am introdus notiunile respective, dar nu asta e problema, ci justificarea lor.
Iata un exemplu:
Copilul tau se straduieste sa rezolve o problema de matematica la care s-a poticnit si iti cere ajutorul.
1) "Binele activ" este sa iei sa ii areti ca e pe drumul cel bun (sau sa-l corectezi daca incepuse gresit), si sa-i explici care ar fi pasii urmatori si care e justificarea solutiei.
2) "Binele pasiv" este sa nu-i explici nimic, pentru ca vezi ca e pe drumul cel bun si cu putin efort va gasi singur rezolvarea.
3) "Raul pasiv" este sa nu-l ajuti chiar daca vezi ca este pe un drum gresit cu rationamentul.
4) "Raul activ" este sa-i dai o rezolvare gresita intentionat.
Sper ca se intelege de unde vine distinctia activ/pasiv (adica implicarea intentionata, ca opusul neimplicarii), si ca se vede ca situatia 4) nu este defel "lipsa binelui" din 1) sau 2).
e-