Nu cred ca exista conceptul de "rau activ" (si nici "bine activ").
E dreptul tau sa crezi ce vrei. Iti doresc sa nu ai de-a face vreodata cu "raul activ" sa vezi pe pielea ta diferenta cu "lipsa binelui".
Un hot nu-si uraste neaparat victimele, doar nu le iubeste.
Nu cred ca iubirea sau lipsa ei are legatura cu cauzele hotiei. Unii copii isi iubesc parintii si totusi ii mint sau ii inseala in multe privinte (inclusiv prin furt). Actul de a fura este ceva activ, si nu este "exacerbarea" a nimic pasiv. Oricat de exacerbat ai sta pe loc, n-o sa prinzi viteza niciodata.
Ii e indiferent ce li se intampla, important e ca el sa castige "lupta naturala pentru supravietuire".
Asta cu "lupta pentru supravietuire" nu poate fi invocata in aceasta discutie, despre om in societate. Societatea are regulile ei legate de lupta pentru supravietuire. Viata in societate impune reguli care pot fi incalcate pasiv, nu contest asta, dar hotia (si in general actele violente) este incalarea activa a unei reguli a societatii.
La fel stau lucrurile si cu celelalte "pacate".
Asta numesc eu superficialitate. Tu ce consideri ca e lipsa iubirii, indiferenta sau ura? Indiferenta e cauza multor rele, dar ea e pasiva. Ura este ceva activ, si e sursa multor ALTE rele. Sau pentru tine nici ura nu exista?
In concluzie: Un hot poate fi "pasiv" la nivel de sentimente, dar e activ in momentul in care baga mana in buzunarul altuia, stiind ca e impotriva regulilor societatii in care traieste. Daca ar fi pasiv, si-ar tine mana in buzunarul propriu.
e-