Foarte interesant articol. E din octombrie 2006. Ideea de informatie m-a interesat si pe mine si sunt familiar cu ce cauta acesti o suta de fizicieni. Mecanica cuantica are niste "principii" de la care sunt deduse toate legile, formulelele, fenomenele ei. Mecanica cuantica este corecta matematic, este clar, explica lumea atomica corect, exprima fizicas particulelor corect. Totusi, cum interpretam filosofic mecanica cuantica? Si interpretari filosofice sunt peste zece si mereu apoi interpretari noi. Pe de alta parte, teoria relativitatii a lui Einstein, are doar o interpretare si una singura. Oricat de bizare par ideile ca timpul se dilata si lungimile se contracta, ca spatiu-timpul este curb, ca gemenii ce calatoresc in spatiu ajung inapoi mai tineri decat cei ce au ramas pe planeta, aceste idei sunt acceptate de lumea, fara ambiguitate. Dar cum interpretezi mecanica cuantica?
Ideea prezentata este de a pleca de la ideea ca cel mai simplu sistem ce se poate imagina are un bit de informatie, sus sau jos, exact cum are un spin de electron, in sus sau in jos. Pornind de aici, intr-adevar s-ar explica principiile mecanicii cuantice. Ei nu doresc sa schimbe mecanica cuantica, ci sa gaseasca o explicatie si mai profunda, un principiu usor de digerat, intuitiv, din care sa rezulte principiile actuale ale mecanicii cuantice, care pot lasa loc la interpretari.
Nu stiam de aceste nume de cercetatori, dar stiam de unul, care nu este mentionat aici.
Este vorba de Anton Zeilinger, de la Viena, care a scris un articol foarte frumos si foarte intuitiv, publicat in NewScientist. Va doresc lectura placuta!
Adi