Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Acetat de sodiu

Creat de raul, Octombrie 29, 2008, 04:02:25 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

raul

Cine suntem noi: o echipa de voluntari care promovam stiinta in Romania. Vino alaturi de noi!


salut.....va propun un filmulet. este si pe site, StiintaAzi.ro, si cred ca mai este si undeva pe acest forum. insa am o intrebare si vreau sa fiu mai clar.
http://www.youtube.com/watch?v=aC-KOYQsIvU
Are cineva idee cum pot procura acetat de sodiu? :)

iulia

Din reactia acidului acetic (CH3COOH) cu NaOH. Sau dintr-un laborator, gata preparat, daca ai acces.

Coesite

De la magazinele care ofera produse pentru farmacii si cabinete medicale, eu acolo as cauta daca ash fi in locul tau.

Coesite

#3
Sau la Reactivul =))

Poate ne explici si noua stiinta din spatele experimentului...

silvi

acid acetic (otet) + soda caustica (NaOH) amestecate in proportia stoechiometrica corecta, apoi evaporata solutia. se obtin niste cristale de cristalohidrat: CH3COONa * 3H2O

Adi

Citat din: silvi din Octombrie 31, 2008, 04:41:43 PM
acid acetic (otet) + soda caustica (NaOH) amestecate in proportia stoechiometrica corecta, apoi evaporata solutia. se obtin niste cristale de cristalohidrat: CH3COONa * 3H2O

Silvi, apreciem raspunsul tau. Daca vrei insa, te putem ajuta sa explici si simplu. Explicatia ta este buna pentru profesorulu de chimie, dar noi nu suntem chimisti si trebuie sa presupui ca nu stim nimic. In special trebuie sa eviti termeni tehnici precum "stoechiometrica" si ori sa folosesti alte cuvinte cu acelasi sens, ori sa definesti ceea ce inseamna. Daca vrei (dar numai daca vrei) eu si altii putem pune intrebari "prostesti" pana cand vei reusi sa scrii un text pe care sa il inteleaga si "bunica de la tara". Asta este scopul popularizarii stiintifice, sa poata fi inteleasa de oricine. Ce zici?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Sunt de acord cu Adi, daca nu stiam ce inseamna "amestecate in proportia stoechiometrica corecta" tot postul tau devenea irelevant.

Am observat ca in astfel de cazuri e foarte simplu sa explici folosind termeni foarte simpli pe care ii poate intelege oricine, de exemplu poti spune:

La juma' de cana de X pune trei linguri de Y, api asteapta sa se evapore apa si ai ce iti trebuie.

E o chestie psihologica, cred, in modul acesta multi o sa fie mult mai interesati de chimie si de exeprimente de genul celui prezentat mai sus pentru ca devin mai accesibile.

silvi

#7
scuze, nu stiu de ce mereu ma ia gura pe din-ainte cui neologismele astea... deci stoiechiometic inseamna raportul dintre substante astfel incat reactia sa fie totala, sa nu avem exces de reactanti (sabstantele care reactioneaza). Reactia este:
CH3COOH + NaOH -----> CH3COONa + H2O

deci substantele pure (din solutii) trebuie sa fie: 1 mol acid acetic = 60g (masa molara) si 1 mol de NaOH = 40 g (masa molara).

raul

ok...........si NaOH (sau soda caustica) de unde pot lua?

Adi

Coesite, ai explicat foarte frumos, pe intelesul tuturor, ce inseamna stoechiometric. Silvi, apreciez ca ai explicat termenul acesta. Eu il inteleg, dar parca e prea academic, cu cuvinte precum "reactanti", "mol", etc. Coesite a reusit o explicatie asa babeasca.

Si iata o provocare pedagogica in acest sens. Daca ati fi profesori, sau daca ati dori sa explicati la colegul vostru, cum ati explica ce este molul? Atentie! Nu va cer sa definiti molul (e definit in manual si in dictionar) ci cum ati preda lectia cu molul la scoala, astfel incat oricine sa il inteleaga ...

Promit ca daca va straduiti, voi explica aici cum ne-a explicat proful nostru de fizica molul ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Citatok...........si NaOH (sau soda caustica) de unde pot lua?

Din Obor, daca esti din Bucuresti. Se gasesc pe la toate pietele de genul asta, e aia pt spalat rufe  ;)


silvi

Nu, soda caustica nu se foloseste la spalat rufe, pt. ca ti-ai arde mainile. Se foloseste la preparat sapunul la tara. Soda de rufe contine carbonat de sodiu (Na2CO3). De asemenea si aceasta reactioneaza cu otetul, dar cu efervestenta (degaiare energica de CO2).

Na2CO3  + 2CH3COOH ----> 2CH3COONa + H2O + CO2 (care se degaja)

Daca ai de gand sa utilizezi la reactie soda caustica, amesteco cu otetul intr-un vas de stica (NaOH dizolva Al) si ai grij ca o sa se incinga solutia (reactie exoterma - cu degajare de caldura). Ai grija cand lucrezi cu NaOH (soda caustica), poarta manusi de protectie si ochelari.

Coesite

CitatNu, soda caustica nu se foloseste la spalat rufe, pt. ca ti-ai arde mainile.

Da, iti arzi mainile, dar unii oameni mai invarsta pentru asta o folosesc.

raul

Da, stiam ca soda caustica se foloseste pe la fabricat sapun... Eu cum sunt la medicina si mai merg prin spitale, am intalnit un caz odata care a baut soda caustica... :(

In rest, multumesc pt sfaturi......eu as vrea sa incerc sa fac reactia din filmuletul respectiv.

Adi

Frumoase explicatii ... in alta ordine de idei, raspunde cineva la provocarea "ce este molul?".
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro