Personal , imi permit sa am si eu o opinie in forum legata de calatorii "one way ticket".
1.Cel mai bun cosmodrom pentru calatorii "deep space", in acest moment si poate pentru o lunga perioada de timp, il reprezinta Luna (gravitatie de 6 ori mai mica ca a Pamantului-favorabila calatoriilor cu motoare clasice-energie "chimica")
C1-Deci logic, efortul ar trebui concentrat in directia explorarii in continuare a posibilitatilor de stabilire a unei baze lunare.De asemeni, pentru deep space communication, partea invizibil pe Pamant, a Lunii, este ideala pentru stabilirea unui centru de comunicatii,in releu cu Terra.Din punct de vedere astronomic, Luna este ideala pentru instalarea unor telescoape , atmosfera lipsind.Luna in mod cert are resurse minerale inca nedetectate in adancime.Pentru mine in concluzie,revenirea pe Luna ar trebui sa fie proiectul principal in cucerirea sistemului solar (cu riscuri minime) in care locuim si chiar mai departe.
2.Trimiterea unui echipaj de sacrificiu (in conditiile tehnologice actuale) pe Marte, ar fi o aberatie politica.Arderea etapelor tehnologice este un risc inutil si inuman.
C2.Acel echipaj, ar fi format din fiinte umane care ar cauta gloria postuma (umanitatea trebuie sa serbeze sute de ani aducerea aminte a celor ce s-au sacrificat pe altarul curajului, vointei si nu mai putin , curiozitatii stiintifice).Orice fiinta vie, cunoscut deja, are implementat in structura sa psihica "reactia de auto-aparare", care este independenta de vointa.Ce fel de oameni vor fi "alesii" de sacrificiu?Suntem la inceputurile cunoasterii.Ce sa faca o fiinta umana pe Marte IN ACEST MOMENT? Sa contempleze peisajul?Sa analizeze solul?Sa incerce sa cultive plante pentru a supravietui? Eu zic ca astfel de teste pot fi facute lejer cu ajutorul masinilor(roboti), fara a risca inutil vieti omenesti pentru un scop politic.In concluzie la acest punct, personal, evident nu de mine depinde, sunt pentru dezvoltarea sistemelor robotice in explorarea deep space.
Pana la gasirea unor sisteme de propulsie noi, trebuiesc gandite strategii, imbunatatite tehnologii noi.Sigur este frumos sa visam, dar si mai frumos este sa fim realisti (Captain America exista numai in benzi desenate si in mintile infierbantate de la Hollywood).
Ma distreaza teribil , cand vad ce chichite mai gasesc politicienii pentru emularea societatilor in care guverneaza...nu e rau de fapt, insa intre WE GO TO THE MOON si WE GO TO THE MARS e o mica deosebire de "putinta si avantaje".
Eu raman convins ca omenirea inca nu are o strategie de termen lung in acest domeniu, din pacate. O singura natiune , si ma refer la SUA, Rusia, China si ceilalti, nu este capabila sa sustina material vorbind, un proiect deep space serios.Impreuna insa se poate.
Poate gresesc prin scepticismul meu, sunt insa capabil sa sustin cu argumente. Astept si alte puncte de vedere.