Dogmele fizicii actuale
In manualele de fizica se intalnesc cateva expresii si idei dogmatice care nu fac decat sa ingreuneze intelegerea (intuirea) fenomenelor fizice. Revizuirea acestor idei cred ca ar inlesni asimilarea teoriilor fizice si ar permite o cuprindere globala a universului fizic, intr-o viziune unitara, coerenta si rationala. Prezentam in continuare o lista cu aceste idei dogmatice din fizica cu modul in care ar trebui revizuite (modificate).
1) Separarea mecanicii de electromagnetism (ruptura elrctromagnetismului de mecanica) statornicita in fizica prin dimensiunea lui epsilon zero (permitivitatea electrica a vidului), care este data ca Farad/metru, cand ar trebui sa se arate ca este fizic adimensional, deoarece Faradul unitatea de masura a capacitatii electrice C are dimensiunea fizica a lungimii l ca si metrul care este unitatea de masura a lungimi l . Facandul pe epsilon zero adimensional, din formula care ne da viteza luminii in vid se vede ca miu zero (permeabilitatea magnetica a vidului) are dimensiunea fizica a inversului de viteza la patrat (la puterea a doua) adica este inversul unui potential specific electronului. Din dimensiune fizica a lui miu zero data in Henty/metru se vede ca inductivitatea (factorul de inductie magnetica) L masurata in Henry are dimensiunea fizica a inversului de acceleratie, iar reluctanta magnetica R indice m are dimensiunea fizica a acceleratiei. Deci se gasesc marimi specifice mecanici in structura marimilor specifice electromagnetismului. Legat de dimensiunea fizica a lui epsilon zero se gaseste ca si constanta interactiunilor electrice k este fizic adimensional si prin analogie si constanta gravitationala gama (sau G) este tot un adimensional fizic.
2) Reprezentarea sarcinii electrice elementare (a electronului) ca fiind sferica punctiforma, cand la dimensiunea ultra ultra microscopica a electronului intensitatea campului electric fiind gigantica, nu mai poate functiona (nu poate exista) simetria sferica a distributiei campului electric. La aceasta dimensiune ar functiona mai lesne simetria cilindrica.
3) Masa de repaus a fotonului nula (egala cu zero) deoarece fotonul nu ar exista in repaus, cand si teoria si datele experimentale arata ca masa fotonilor ce apar in procesele de anihilare (de transformare a particulelor adica a substantei in radiatie, in fotoni) este egala cu masa particulelor din care provin. Adica particulele elementare sunt forma de existenta a fotonilor in repaus (un repaus foarte relativ).
4) Desemnarea universului fizic, ca fiind cvadridimensional, cand universul fizic apare ca fiind bidimensional, avand doar doua dimensiuni fizice; spatiul l si timpul t. Proiectiile unui punct din univers pe cele trei axe ortogonale ale unui sistem de referinta ales, sunt coordonate si au dimensiunea fizica a spatiului l. A patra coordonata este pe o axa imaginara si are dimensiunea fizica a timpului t. Deci ar fi corect sa se spuna universul fizic bidimensional (l,t) cvadricoordonat sau cvadridirectional.
5) Inexistenta eterului statornicita de T.R. nu poate explica translatia prin spatiul cosmic si nici aparitia inertiei. Admiterea existentei eterului ca suport material al tuturor miscarilor fizice ar explica si translatia corpurilor si inertia si aparitia campurilor fizice si nasterea (aparitia) fortelor fizice din interferenta campurilor fizice la nivelul particulelor elementare, proces prin care are loc transferul miscarii de la un sistem la altul (structura dinamica a particulelor fiind un sistem de micsari campuri si forte).
6) Tot ca o dogma poate fi considerata prejudecata potrivit careea la nivel subnuclear (la nivelul particulelor elementare) nu mai actioneaza aceleasi legi fizice stabilite pentru descrierea fenomenelor fizice la nivel macroscopic. Credem ca ceeace se constata la nivel macroscopic este rezultanta a ceeace se intampla la nivel microscopic, si prin urmare la nivelul microscopic actioneaza aceleasi legi determinate la nivel macroscopic.