Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

Tunel într-o gaură neagră

(1/6) > >>

Abel Cavaşi:
Să presupunem că avem o gaură neagră a cărei rază este R, iar raza orizontului ei este R+1. De asemenea, presupunem că un tunel vidat traversează gaura neagră de-a lungul unui diametru al acesteia. De la o înălţime de R+2 lăsăm să cadă în tunel un obiect. Sub influenţa gravitaţiei găurii negre, obiectul va intra în tunel şi se va deplasa accelerat până când ajunge în centrul acestuia, după care îşi va continua drumul încetinit şi va ieşi de partea cealaltă a tunelului, urcând până la distanţa R+2 faţă de centru.

Am raţionat corect?

m00nkiller:
Cred ca ar fi trebuit sa pui problema la experimente mintale. Eu nici macar mintal nu imi pot imagina cum faci tunelul asta. Banuiesc ca tunelul de forma cilindrica, zic eu, va urma linia spatiului deformat.
Dar trecand peste astea cred ca vrei sa faci paralela dintre tunelul prin centrul Terrei si tunelul prin gaura neagra.Dar zic eu ca orice corp care trece de orizontul evenimentelor sfarseste in singularitate. Din punctul meu de vedere nu cred ca rationamentul tau este corect.

Abel Cavaşi:
Da, este un experiment mental, deoarece construirea unui asemenea tunel este o utopie. Chestia cu „linia spaţiului deformat n-am înţeles-o”. Vrei să spui că o gaură neagră nu are diametru?

Bun, trecând peste astea, aşa cum zici, imposibilitatea de a trece de singularitate nu ar contraveni conservativităţii câmpului gravitaţional?

m00nkiller:

--- Citat ---Da, este un experiment mental, deoarece construirea unui asemenea tunel este o utopie. Chestia cu „linia spaţiului deformat n-am înţeles-o”. Vrei să spui că o gaură neagră nu are diametru?

--- Terminare citat ---
Evident ca are diametru pana la un moment dat!  Eu ma refeream la faptul ca masa deformeaza spatiul si orice particula in miscare va urma geodezica.

--- Citat ---Bun, trecând peste astea, aşa cum zici, imposibilitatea de a trece de singularitate nu ar contraveni conservativităţii câmpului gravitaţional?
--- Terminare citat ---
Care-i legea asta ca eu nu o cunosc? Am un lapsus acum[sau poate un lipsus... :)]

Abel Cavaşi:

--- Citat din: m00nkiller din August 25, 2008, 08:56:45 p.m. ---Eu ma refeream la faptul ca masa deformeaza spatiul si orice particula in miscare va urma geodezica.
--- Terminare citat ---
Sunt de acord. Dar geodezica este, în acest caz, o dreaptă care trece prin centrul găurii negre. Nu?


--- Citat ---Care-i legea asta ca eu nu o cunosc?
--- Terminare citat ---
Câmpul gravitaţional este conservativ, în sensul că nu poate modifica energia totală. Dacă am face un tunel prin centrul Pământului, corpurile ar cădea atrase până în centrul său, după care, din inerţie, având energie cinetică, ar trece de centru şi s-ar duce la aceeaşi înălţime de la care a fost aruncat, apoi ar reveni de unde a plecat, iar ciclul s-ar repeta la nesfârşit (în absenţa frecării). Cum ar fi atunci cu gaura neagră? Nu ar fi tot la fel? Care sunt diferenţele?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă