Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

musca la cutie

<< < (2/11) > >>

Electron:
Din a treia ipoteza nu rezulta ca esti si atotstiutor? Daca nu poti "cantari" Universul, macar stii cata energie e in el, si aplici ecuatia lui Einstein ... ;)

e-

m00nkiller:

--- Citat ---Din a treia ipoteza nu rezulta ca esti si atotstiutor? Daca nu poti "cantari" Universul, macar stii cata energie e in el, si aplici ecuatia lui Einstein ...
--- Terminare citat ---

Ehehe! Lasa asta!
Pai la fel aplic propunerea ta si asupra cutiei. Stiu energia fotonului, masa cutiei...si totusi zici ca nu pot masura diferenta de masa decat in intervalul dintre absorbtie emisie.
Atunci cand masor masa universului iau sau nu in considerare masa galaxiilor. Si ele "stau" in vid...
In principiu nu vad nici o diferenta intre ansamblul cutie-foton si ansamblul univers-planete. Poate doar daca planetele ar fi "infipte" in peretii universului...

Electron:

--- Citat din: m00nkiller din August 25, 2008, 12:15:39 p.m. ---Ehehe! Lasa asta!
Pai la fel aplic propunerea ta si asupra cutiei. Stiu energia fotonului, masa cutiei...si totusi zici ca nu pot masura diferenta de masa decat in intervalul dintre absorbtie emisie.
Atunci cand masor masa universului iau sau nu in considerare masa galaxiilor. Si ele "stau" in vid...
In principiu nu vad nici o diferenta intre ansamblul cutie-foton si ansamblul univers-planete. Poate doar daca planetele ar fi "infipte" in peretii universului...

--- Terminare citat ---
Ok, ca sa fie mai clar, eu cred ca nici in cazul fotonului din cutie, nici in cazul galaxiilor, nu se poate "cantari" masa totala cu o balanta, oricat de "sensibila" ar fi ea. Imi bazez aceasta opinie pe diferenta fata de situatia mustei, ce trebuie sa aiba aer (ce transmite impulsul, cum bine ai formulat) in cutie ca sa fie masurata.
S-ar putea sa ma insel totusi, deoarece nu am expertiza in acest domeniu.

e-

Adi:
Frumoasa discutie, o urmarii rapid, in curand mai detaliat. Am auzit de problema mai de mult si eu stiu ca daca musca zboara in sus, sau daca zboara in jos, sau daca musca sta pe loc, atunci greutatea (nu masa) inregistrata de cantar, este aceeasi. Cu cantarul nu masori masa, atentie, ci greutatea! Masa a ceva inchis (masa + energie) e la fel oricum, orice s-ar intampla inauntru, pentru ca totalul de masa-energie este conservat. Subtilitatea este ca atunci cand musca apasa aerul in jos, il apasa cu o forta egala cu greutatea ei (pentru a nu cadea), asadar cantarul simte greutatea borcanului, greutatea aerului static si in plus o forta cu care aerul este impis in jos si cu care apasa pe borcan, dar atentie, nu simte greutatea mustei! Cand musca este in repaus, cantarul nu simte forta de apasare a aerului dinamic, dar simte greuatea mustei.

Electron:
Astept sa analizezi mai detaliat raspunsurile de aici, mai ales cazul mustei care face "box-diving" :D

e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă