Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)
musca la cutie
HarapAlb:
--- Citat din: chimistul din Februarie 02, 2009, 10:25:17 a.m. ---Ok sa zicem ca asa e. Dar in momentul in care omuletul asta atomic arunca o molecula intr-o directie conform principiului actiunii si reactiunii fortelor de care habar nu am el va fi impins in directia opusa. Numai ca se loveste de o alta molecula. Si inca elastic asa ca cedeaza energia cinetica acelei molecule care se duce taman in peretele de sus. Si avem doua molecule care lovesc simultan doi pereti opusi. Tragand linie rezultatul nu o fi zero?
--- Terminare citat ---
Pai nu se ciocneste de ele, ci le ia si le arunca in jos. Evident ca omuletul va trebui sa arunce moleculele din ce in ce mai tare ca sa se poata mentina in aer. Situatia asta este asemanatoare cu Demonul lui Maxwell. Alt argument ar fi acela ca molecule pe care le arunca in jos le arunca astfel incat sa compenseze si eventualele ciocniri de care ai amintit.
--- Citat ---PS. daca ciocnirile sunt perfect elastice si impulsul se conserva atunci cum poate sa varieze masa cutiei. Caci mie nu prea imi pare ca cutia primeste energie din acele ciocniri.
--- Terminare citat ---
Eu n-am zis ca in situatia de fata creste masa, in cazul relativist creste deoarece creste energia cinetica a moleculelor. Se conserva impulsul total (tinand cont si de fortele ce apar), insa impulsul fiecarei componente (omulet sau cutie) se poate modifica.
paul:
Am senzatia ca discutia a ajuns intr-un punct mort si de aceea revin cu o intrebare mai veche
--- Citat ---Acum, problema promisa:musca se afla initial pe "tavanul" cutiei, la un moment dat isi da drumul si cade liber (neglijam frecarea cu aerul) pana ajunge pe podea (face un act sinucigas) si ramane lipita acolo. Ce indica cantarul (analiza calitativa) la momentul initial, in timpul caderii libere si in momentul impactului cu podeaua?
--- Terminare citat ---
Astept pareri.
Adi:
Discutia nu a ajuns intr-un punct mort, ci a fost rezolvata de mult. E o mica diferenta de nuanta.
paul:
Pai si eu consideram ca problema a fost rezolvata de mult, dar am vazut referiri la masa relativista si demonul lui Maxwell, ceea ce crea impresia unui lucru neterminat...
Adi:
Ah, pai ideea unui demon era pentru a exemplifica de ce musca cand zboara apasa cu o forta asupra fundului. Iar aici nu consideram cazul relativist, dar daca am face-o, daca musca ar fi in miscare, nu imi dau seama daca ar fi o diferenta. Pentru ca energia tot din interiorul borcanului vine.
Navigare
Du-te la versiunea completă