Printule , nu gasesti raspunsuri la ce te intereseaza ?
Banul este grantat de forta, de nimic altceva .Daca nu se intemiau state banii nu puteau exista. Mai departe iti dai seama si singur..
Atanasu, am reusit să-mi clarific cât de cât cine și ce dă valoare banilor. ChatGPT nu mi-a dat răspuns mulțumitor. dar mi-am răspuns mie însămi.
1. Dacă nu circulă - nu au nici o valoare. Valoarea lor este dată de acceptarea schimburilor comerciale (vânzătorul dictează, cumpărătorul este de acord). Aici este relația de forță de care pomeneai?
2. Trebuie să fie un echilibru între schimburile de mărfuri și prestările de servicii. O muncă prestată într-un interval de timp trebuie să aibă corespondent o anumită cantitate de mâncare (sau o altă marfă).
Este mai ușor de făcut o modelare a circulației banilor în cazul existenței unei singure bănci centrale. Dacă avem mai multe bănci centrale și mai multe monede - este mai complicat. Este un adevărat război (alt gând la care m-a dus relația de forță de care pomeneai).
Rămân deschise subiectele:
- lanțurile de magazine multinaționale (care dictează până la urmă prețurile) au înțelegeri cu Băncile Centrale?
- cine hotărăște câți bugetari sunt acceptabili ca să fie sponsorizați de Bugetul statului, având în vedere că un hectar de cultură de grâu dă o recoltă de 1000 de RON (cifră discutabilă)?