...Era vorba sa imi arati toate motivele dumitale, pentru care nu poate sa existe identitatea dimensionala masa sarcina. ...Faptul acesta ma face sa cred ca de fapt nu sunt argumente fenomenologice care sa combata identitatea dimensionala masa-sarcina. Dar in formulele din fisier ai gasit vreo gresala, vreo incoerenta, ceva care anuleze demonstratia de acolo?
Calahan,
Nu am alte argumente decât cele pe care le-am expus deja. Mai încerc o dată, fără a face copy-paste.
Orice
interacțiune (dacă este interacțiune) pentru
a se măsura trebuie spus în primul rând ce fel de interacțiune avem.
a) În cazul a două corpuri fără sarcini electrice avem o
interacțiune de tip mecanic: atractiv, măsurată prin
forța de atracție gravitațională dintre corpuri.
b) Între două corpuri încărcate cu sarcini electrice putem avea mai multe tipuri de interacțiuni:
- dacă nu există schimb de sarcini între corpuri avem o
interacțiune de tip mecanic: atractiv sau repulsiv, măsurată prin
forța de atracție sau de repulsie.
- dacă există schimb de sarcini între corpuri avem o
interacțiune de tip luminos - scântei sau fulgere între corpuri - sau
interacțiune de tip caloric - când punem o sârmă între corpuri și aceasta se încălzește.
Te citez: "Prin numeroase experimente au ajustat diferiti parametri si din aproape in aproape" cercetătorii au făcut
echivalența între interacțiunile de tip mecanic, de tip luminos și de tip caloric cauzate de aceeași cauză: sarcinile electrice, cu ajutorul unor formule în care au utilizat
constante de echivalare. Sarcinile electrice se pot măsura în
forță mecanică (deci in newtoni) sau în
efect caloric (deci în jouli). Uneori avem ambele fenomene: în cazul bobinelor avem efect caloric în spire și efect de atracție între un magnet și spire. Cea mai ușor măsurabilă este
interacțiunea de tip mecanic, măsurată în newtoni. Atracția gravitațională se măsoară tot în
newtoni (fiind tot forță). De aici apare
identitatea dimensională masă-sarcină: Newtonii (și nu kilogramele sau coulombii).
Tot ce aș mai scrie diluează ce am scris în acest răspuns. Sper că am fost clar în felul în care văd eu lucrurile.