Dl Virgil
Cand amintesti de radiofonie, ma apuca melancolia. Candva am fost si eu infectat de acest microb. Dar la saracia mea, eu lucram fara instrumente de masura. Lucram numai dupa ureche. Cand am ajuns la instrumente, electronica artizanala murise de mult. Invatasem sa fac bobinele cerute de formulele frecventei de rezonanta a circuitului de acord. Invatasem de factorul de calitate al bobinei, de capacitatea proprie si de rezistenta negativa. Pe atunci procurarera sarmei de bobinaj si a carcaselor era o problema anevoie de rezolvat. Dar eu ma munceam de zor cu o formula zisa a lui Nagaoca, imi pare, cu care incercam sa obtin inductantele cerute de rezonanta. Nu am inteles niciodata care este mecanismul rezonantei in circuitele radio. Cum produce rezonanta amplificarea semnalelor radio?, facand posibila selectarea frecventei de lucru. Mai tarziu m-am lovit de fenomenul armanicilor generate de circuitul oscilant. Nu am gasit nicaieri un principiu si o metodica de eliminare a armonicelor. Eu am inteles ca circuitul este perfect armonic, atunci cand nu genereaza armonici. Si toate emitatoarele, care lucreaza si la frecvente foarte mari si la amplitudini mari, nu au armonici si emit pe o singura frecventa fara armonici. Alta problema a fost ca nu puteam sa obtin amplitudinea constanta a oscilatiilor, la variatia frecventei. Mai era si problema ca nu gaseam un condensator variabil cu variatia liniara a frecventei. Si de asta nu puteam sa trasez simplu, liniar, scala instrumentului.
In legatura cu astronomia, pe mine ma obsedeaza afirmatia d-lui inginer, cum ca constanta lui Kepler ar avea dimensiunile unei mase, care ar fi masa nestructurata a Soarelui si ar fi egala cu masa structurata a Soarelui. Dumneata stii cum se calculeaza aceasta constanta?, in unitati comparabile cu masa Soarelui. Sau poti sa imi dai aceste informatii cu care se poate calcula?. Fiindca m-am gandit sa verific aceasta afirmatie. Pe undeva spunea ca ar fi gasit o relatie intre perioadele de rotatie ale planetelor si pulsatia electronului. Nu mai gasesc aceasta postare. La momentul de atunci cand am vazut-o prima data, nu i-am acordat nicio atentie. Dar acum imi dau seama ca ar fi o informatie foarte importanta.