Printule,
Confirmi calculele lui Ilasus cu sensul pe care-l da el marimilor calculate?
Daca da, ti-ai dat seama ca schimba de ex semnificatia lui x2 de la un rationament la altul ceea ce inseamna ca din punct de vedere logic a creat un discurs ilogic si deci posibil corect dar posibil si eronat adica intamplator, asa cum daca din prostie sau neatentie la niste calcule aduni la ceva o valoare a si apoi undeva tot din prostie si fara logica o scazi astfel ca raspunsul va fi corect si idiotul de elev va lua zece conform grilei care judeca doar raspunsul. Ma intelegi? ca eu la tine raman cu oarece sperante, ca incep sa ma indoiesc ca macar unul din cei indicati in quinta de care vorbeam in gluma, chiar intelege ce spun.
Atanasu,
Din ce imi aduc aminte despre demonstratia teoriei relativitatii, demonstratia este la fel cu cea a lui Ilasus. Tu spui despre transformarile Lorentz ca ar fi la baza. Cea mai clara explicatie a lui Ilasus a fost chiar primul sau mesaj de pe firul acesta:
https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5491.msg72599.html#msg72599. Deci nu poate fi vorba despre "discurs ilogic si deci posibil corect dar posibil si eronat adica intamplator". Este foarte logic. La fel de logic ca si paradoxul lui Ahile si broscuta mea testoasa:
Ahile si broscuta testoasa se afla la 10 m distanta unul de altul, Ahile fiind in spatele broscutei, facand concurs care o sa treaca primul linia de sosire. Ahile are viteza dubla fata de broscuta. linia de sosire se afla la 100 de metri (sau 1000 - cum vreti). Cand Ahile a facut cei 10 m care-l desparteau initial de broscuta, aceasta a facut 5 m. Cand Ahile a mai facut cei 5 m, broscuta a mai facut 2,5 m. Cand Ahile a mai facut 2,5 m, broscuta a mai facut 1,25 m. Si tot asa, la infinit, Ahile nu poate sa depaseasca broscuta. Deci broscuta va trece prima linia de sosire, deoarece pricum ar face Ahile, broscuta se afla in fata lui cu jumatate din distanta parcursa de Ahile intre ultimele 2 repere.
Ilasus, imi cer scuze ca postez pe firul tau broscutele mele, dar mesajul era pentru Atanasu. Sper ca intelegi de ce ti-am cerut sa explici care marime este dedusa din care, si ca intradevar si tu sustii acelasi lucru ca si mine.
Atanasu, te citez:"
Dar eu cu badarani nu-mi bat capul asa ca quinta s-a spart.... Imi pare bine ca ai inteles ce am spus despre broscutele mele, dar si tu sustii in continuare ca viteza luminii este maxima in univers. Cine-i badaranul? Fata de care sistem de referinta este viteza luminii viteza maxima? Fata de eter? (care nu exista)?