Deschid un topic pe care poate ca trebuia sa-l deschid primul in cadrul preocuparilor mele privind Fundamentele Geometriei ( de preferinta plane) .
Adica poate ca m-am grabit cu topicul intitulat "Postulatul sau Teorema lui Euclid" (
https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5255.0.html) discutat sau mai bine zis disputat cu un user numit
electron care in trecut se pare ca crezandu-se el un soi de Socrate a fost un "acerb si dur" moderator al acestui forum adica cum nu sunt azi echilibratii Pozitron sau Morpheus, cum era mai ales fizicianul Adi Buzatu care de fapt a creat in 2007 acest forum si l-a donat la un moment dat(nota adica in 2011 grupului numit Scientia), Adi ajungand, cred ca prin 2013-2014 in cercetarea fizica de varf si probabil nemai avand timp sa se ocupe si de acesta, care este astazi controlat de grupul Scientia, existand un administrator cu acest nick care se ocupa de disciplina regulamentara a acestui platforme din care fae parte si forumul nostru, desigur ca aici pe forum asistat de ceidoi moderatori mai sus mentionati.
Spun ca m-am grabit, pentruca problema liniei drepte nu este perfect lamurita in Elementele lui Euclid si poate ca de aici se trag si celelalte probleme care de fapt au dezvoltat enorm stiinta matematicii si in special partea ei denumita Geometrie.
Nu stiu daca voi fi in stare sa fac ceva consistent la acest topic dar
l-am creat ca sa marchez o dorinta exprimata prin topicele de geometrie deschise de mine sau unde am participat cu anume comentarii.
Pentru inceput voi posta cateva elemente documentare sperand ca oricine va fi interesat de aceasta problema sa contribuie cu diferite comentarii.
In primul rand voi prezenta definitiile euclidiene care incadreaza problema liniei drepte:
a) In limba romana in DEX: Care merge de la un punct la altul fără ocol, fără abatere. ◊ Linie dreaptă= linie care unește două puncte din spațiu pe drumul cel mai scurt.
Direct, De-a dreptul: fara ocol
RECTITÚDINE, rectitudini, s. f. (Livr.) 1. Stare, calitate a unei linii drepte.
b) Din Elemente, bibliografie indicata si in # 2 din "Postulatul sau Teorema lui Euclid"
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0086%3Abook%3D1%3Atype%3DDef%3Anumber%3D1 cat si
http://www.trigofacile.com/maths/euclide/livre1/index.htm (
http://www.trigofacile.com/maths/euclide/livre1/definitions/1-def4.htm):
definitia 4:
"A straight line is a line which lies evenly with the points on itself"
si
"Une ligne droite est celle qui est également placée entre ses points."cu un comentariu intreaga la care poate vom reveni
Deasemenea definitia lui Archimede gasita vezi #2, #4 din "Postulatul sau Teorema lui Euclid" cum ca " dreapta este distanta cea mai scurta dintre doua puncte" si
http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Arhimede sau
https://www.brainyquote.com/quotes/archimedes_610909:
"The shortest distance between two points is a straight line"
Titlul de Natura liniei drepte l-am luat din gandirea lui Legendre care se precizeaza in # 520 ca foloseaste aceasta sintagma asupra careia cred ca voi mai reveni.
Si ca sa termin aceasta introducere voi mentiona si postulatele 1 si 2 in engleza si franceza adica in traduceri cat mai conforme a textului grecesc:
Postulate 1.
To draw a straight line from any point to any point
Mener une ligne droite d'un point quelconque à un point quelconque.
Postulate 2.
To produce a finite straight line continuously in a straight line.
Et prolonger continûment en ligne droite une ligne droite finie.
Aceste propozitii nu sunt suficient de clare si voi incerca sa fac in cele ce voi posta in continuare o disutie mai detaliata asupra lor folosind materialele deja indicate si altele daca va fi cazul.