Sau imi spun ca au facut unii un experiment cu laserul.
https://m.youtube.com/watch?v=xYiodwCQDMg
Legat de acest video, voi face cateva comentarii.
In primul rand, autorul experimentului se face complet de ras cu modul de calcul ales. Adica, el obtine pentru distanta de 15km, "o curbura" de 17m si ceva, folosind site-ul acesta (vizibil si in filmulet) :
http://earthcurvature.com/
Dar, asa cum se vede in figura geometrica de pe acea pagina, ceea ce se calculeaza nu e deloc relevant pentru experimentul sau. (Asta e o eroare pe care am intalnit-o des la sustinatorii planeitatii). Cu atat mai ridicol e acest mod de calcul (si neintelegerea sa pe subiect), cu cat la un moment dat comenteaza ca deoarece camera sa de filmat este la aproximativ 2m de sol, atunci "ramane curbura de 17m - 2m = 15m", ceea ce nu are absolut niciun sens geometric in experimentul prezentat.
Un calcul corect (relevant), pentru situatia in care refractia atmosferica ar fi neglijabila, se poate face cu ajutorul acestui site:
https://dizzib.github.io/earth/curve-calc/?d0=15&h0=2&unit=metric
Ce e oarecum surprinzator este ca in filmulet apare si acest site (se vede partea de sus a paginii), dar autorul filmuletului nu foloseste acest site pentru calcul, ci pe celalalt de mai sus, care de fapt nu e relevant. De aici trag concluzia ca in acest caz ori e vorba de o incompetenta grava (omul chiar nu intelege ce calculeaza si ce relevanta are "curbura" respectiva), ori de o doza de rea-vointa intentionata in alegerea modului de calcul.
Spre finalul filmuletului, autorul pretinde ca "se vede ca refractia nu are niciun rol in experiment", fara a prezenta absolut nicio dovada ca a verificat acest lucru (sau ca ar fi fost capabil sa o faca, daca ar fi fost serios). Ca atare, experimentul dumnealui nu este nici pe departe atat de concludent pe cat crede autorul, pentru ca geometria si efectele atmosferice implicate sunt compatibile si cu un Pamant de dimensiunile si forma date de stiinta oficiala, asa cum arata site-ul propus de Vallyco33:
http://walter.bislins.ch/bloge/index.asp?page=Advanced+Earth+Curvature+Calculator
Daca ar face experimentul in mod repetat (pentru a identifica macar variatiile cauzate de refractia atmosferica) de la distante suficient de mari incat geometria sa prezica imposibilitatea vizualizarii laserului chiar si cu efecte atmosferice importante, atunci ar fi alta poveste. Pana atunci, se face singur de ras si impresioneaza doar pe cei care sunt cel putin la fel de incompetenti pe subiect ca si el.
e-