Formula perioadei este T=t/n , unde t este timpul in care se misca corpul , iar n este numarul de oscilatii complete facute in unitatea de timp.
Nu aceasta este relatia dintre perioada si frecventa. (Nota: numarul de oscilatii complete in unitatea de timp este
frecventa, de obicei notata cu litera greceasca "niu", dar tu o notezi aici cu "n" ).
Relatia corecta ar fi
T = 1/nDe observat ca si "T" si "n" (frecventa) sunt de obicei constante care caracterizeaza miscarea oscilatorie, si sincer ma astept sa fie asa in problemele de nivel de liceu.
Desigur ca e posibil ca ele nu fie constante (in aplicatiile din realtate), dar daca ele ar fi variabile in timp, atunci in formula lor ar aparea variabila "t", si atunci rezolvarile ar fi mult mai complicate.
Acel "t" din problema nu este acelasi ca si din formula asta?
Ma indoiesc foarte tare, in primul rand pentru ca formula "T=t/n" nu poate reprezenta ceea ce spui tu ca reprezinta. In al doilea rand, in problema luata din revista, nu apare absolut nicio informatie despre ce reprezinta "t", de aceea eu presupun ca e doar o eroare de redactare din revista cu pricina. Si se pare ca in problema asta nici macar nu e singura ...
Ca atare, eu iti propun varianta urmatoare (corectata) a problemei, sa vezi daca o poti rezolva:
Viteza maxima a unui mobil in stare de oscilatie este de 60 m/s , iar perioada oscilatiilor lui T=π/5 s . Cu ce sunt egale modulele vitezei si acceleratiei mobilului la momentul cand elongatia lui este egala cu jumatate din amplitudine?
R: v=30√3 m/s ;a=300 m/s^2
e-