Ok si atunci raspund la textul tau .Ce scriu eu este scris cu italice
Citat din: atanasu din Noiembrie 23, 2018, 02:50:05 p.m.
Aici te blochezi tu, la trecerea dintre discontinuum la continuum
In primul rand, "trecerea dintre discontinuum la continuum" nu are nicio treaba aici (faci o eroare de tip non sequitur). In al doilea rand, nu sunt blocat deloc de acest aspect. Am mai argumentat o data ca notiunea de "puncte vecine" este un nonsens in geometria despre care vorbim aici, deci nici macar "paradoxurile" pe care ti le imaginezi tu ca exista legat de asta de fapt nu sunt relevante.
De ce oare sunt un nonsens. In afara ca asa ai invatat la scoala pricepi ce-i cu acest nonsens aici?
si daca se bloca si Eucld nu mai aveam Elementele.
Dupa cum bine stii, Euclid si-a dat seama de dificultatea (de fapt imposibilitatea) demonstrarii unicitatii paralelei printr-un punct exterior unei drepte (in geometria plana) si solutia sa a fost sa adauge postulatul 5 pentru a formula ceea ce noi numim azi Geometria Euclidiana. Mai mult, forma in care a formulat el acel postulat arata ca a realizat ca exact asta e problema: cu primele 4 postulate si cu tot ce rezulta din ele (geometria neutra), nu poti demonstra ca nu exista drepte care fac cu o secanta comuna unghiuri interne cu suma mai mica de doua unghiuri drepte, si totusi sunt paralele (nu se intersecteaza).
Cu adevarat asta este problema!
Dar by the way. Poti sa duci o paralalela suplimentara la cele duse de mine la o alta dreapta care nu trece prin punctul din care cu siguranta poti duce una . Asta o ducem doar cu rigla si compasul.Dar tu inafara sa spui ca nu stii daca nu poti ai vre-o idee cum ai putea-o duce cu rigla si compasul?Nota: Faptul ca exista o infinitate de perechi de drepte care fac cu o secanta comuna unghiuri interne cu suma mai mica de doua unghiuri drepte, pentru care se poate demonstra (in mod trivial, prin trasare efectiva) ca totusi se intersecteaza (in speta cand suma e semnificativ mai mica de Pi radiani), nu ajuta deloc la a demonstra ca nu exista si alte perechi care sa fie paralele.
Aici o dai rau in bara pentru ca nu este vorba de constructie efectiva ci imaginara adica una pe care o poti face daca maresti sa zicem desenul cu ajutorul unui microscop de nu stiu cate mii de ori etc.Citat din: atanasu din Noiembrie 23, 2018, 02:50:05 p.m.
Aceiasi problema ca si pana acum adica punctul O fiind oricare pe dreapta si unghuirile sunt oricare intre unghiul drept si zero.
Asta tu continui sa afirmi fara sa demonstrezi. Iti repet ca pentru unghiurile arpopiate de unghiul drept, demonstratia triviala (prin trasare efectiva) nefiind disponibila, e nevoie de o demonstratie riguroasa care sa plece de la premise acceptate deja (postulate).
Repet ce am scris mai susCitat din: atanasu din Noiembrie 23, 2018, 02:50:05 p.m.
Daca nu accepti asta nu mai avem ce discuta si fiecare merge pe drumul sau .
Asta crezi tu, dar crezi gresit. Pentru ca, eu neacceptand afirmatiile tale nedemonstrate, iti aduc totusi argumente pentru a arata ce lipseste sa demonstrezi. Iar tu, ai putea sa analizezi acele argumente si sa-mi spui ce anume gasesti tu ca e gresit in ele. De asemenea, ti-am adresat intrebari directe (si probabil ca iti voi mai adresa) la care nici macar nu vrei sa raspunzi. Dar evident ca nu am cum sa te oblig sa faci asta, si postarile tale recente de pe forum m-au convins deja ca nu esti dispus nici macar sa incerci sa o faci (lucru din care doar tu ai de pierdut).
Nu pot demonstra ca un punct nu poate fi in contact cu altul fara a se confunda cu el si nici ca daca nu mai este in contact oricat ar fi de aproape de celalalt intre respectivele doua puncte se pot duce la nesfarsit linii drepte fiecare in continuarea celei anterioare in baza postulatelor 1 si 2.
Nici nu iti cere nimeni sa demonstrezi asa ceva aici, pentru ca notiunea de "contact intre puncte" este un nonsens geometric.
Repet ce am scris mai sus Citat din: atanasu din Noiembrie 23, 2018, 02:50:05 p.m.
Prefer insa sa postulez si ca intre doua puncte oricat de apropiate pot exista o infinitate de segmente de dreapta care au ca lungime orice distanta dintre un punct oarecare intre cele doua si oricare din punctele respective. Adica sa spun ca un domeniu continuu format intre doua puncte unite printr-o linie dreapta este acoperit continuu de oricate segmente aflate in interiorul lui fiecare fiind cuprins intre puncte interioare succesiunea lor pe dreapta.
Nu e nevoie sa "postulezi" asa ceva. Nimeni de pe aici nu a negat faptul ca intre oricare doua puncte distincte de pe o dreapta exista o infinitate de puncte distincte. Daca simti nevoia sa o faci e doar o dovada ca nu intelegi care e de fapt problema cu argumentatia ta de pe acest topic, si nici nu intelegi in ce constau contra-argumentele mele.
OK. Mi se parea ca tu ma faci sa scriu asta.
Poti tu sa exemplifici cu un exemplu in care cele doua unghiuri propuse de tine nu s-ar suprapune peste unghiurile din colectia mea construite cum am descris?
Singurul lucru pe care mi-l propun este sa-ti arat de ce din argumentatia ta de pana acum nu rezulta ca triunghiurile tale se suprapun peste orice pereche de drepte care fac unghiuri interne congruente (mai mici de Pi radiani) cu secanta comuna.
Deci nu poti 
Sa stabilim inainte niste lucruri:
1) Ceea ce tu incerci sa demonstrezi in acest caz (cu triunghiurile isoscele) este ca oricare doua drepte care trec prin doua puncte distincte A si B ale unei drepte de referinta d, care fac cu ea unghiuri interne congruente (nefiind perpendiculare pe d), se vor intersecta (si o vor face pe partea unde unghiurile interne sunt mai mici de un unghi drept). E esential sa retinem ca asta se vrea demonstrat, ceea ce inseamna ca, inainte sa fie demonstrata, nu ne putem baza pe adevarul acestei propozitii. Adica, pana nu se demonstreaza ca toate se intersecteaza, trebuie sa acceptam posibilitatea ca pot exista si unele care nu se intersecteaza. Cu alte cuvinte, asa cum am mai spus-o de cateva ori, pentru o pereche data (in special care face unghiuri apropiate de unghiurile drepte), a-priori nu stim daca se intersecteaza sau nu, fara o demonstratie in acest sens.
Da dar nu prin rationament logic ci prin consumul tuturor posibilitatilor asa fel incat tu sa nu mai ai loc cu niste presupuneri din care nu poti in mod concret sa nu demonstrezi nici una .Adica tu nu poti demonstra pe cand eu pot epuiza posibilitatile. Este o deosebire cred eu !2) Constructia ta cu mediatoarea segmentului AB, nu face decat sa adauge la primele constructii (cele in care O este punctul exterior dreptei d) imagniea in oglinda fata de dreapta d, noul punct mobil "O" jucand rolul punctului mobil "Ai" din constructia anterioara. Cu alte cuvinte, uitandu-ne doar la "jumatate de triunghi isoscel" din noua constructie, revenim la constructia initiala, in care mediatoarea joaca rolul dreptei "d", piciorul mediatoarei joaca rolul lui "A", iar dreapta care include baza triunghiului isoscel joaca rolul dreptei "AO".
Exact si mie in acel caz mi se pare ca am terminat demonstratia iar aici am folosit-o ca fiind mai simpla si atunci se poate intelege mai usor ce pretind eu cu toata colectia nesfarsita de triunghiuri care ocupa toate dreptele si punctele posibile a exista pe plan