Iar tu spuneai ca fiind vorba de faptul ca "in aceasta multitudine de linii si puncte nimic nu garanteaza ca voi gasi perechi de drepte care plecand de la o dreapta sunt paralele dar ca ungihurile interioare facute cu aceasta au o suma mai mica de un Pi"
Asa este din punct de vedere al unei judecati pe o figura finita nimic nu garanteaza asta, adica daca tu trasezi o iinie dreapta d si pe ea consideri un segment AB de la care ridici doua drepte AO1 si AO2 [BO2] si le prelungesti oricat de mult de partea in care daca s-ar intalni ar forma un triunghi adica unghirile interne insumate ar fi mai putin de Pi si nu stii daca ele se vor intalni sau nu daca nu accepti postulatul 5.
Bun, din asta inteleg faptul ca suntem amandoi de acord ca, in unele cazuri (pentru un interval limitat de valori al sumei aceleia mai mici de doua unghiuri drepte) poti sa verifici ca perechea de drepte chiar se intersecteaza pe acea parte, desenand (trasand) efectiv o reprezentare a acelor drepte pe o suprafata suficient de plana (si evident finita). (Nota: acestea ar fi pentru mine cazuri
triviale.)
Sa vedem ce parere ai despre ce urmeaza:
Pentru valori ale sumei (foarte) apropiate de suma a doua unghiuri drepte, lucrurile sunt practic imposibil de verficat in acest fel (prin trasare efectiva). Asa ca, pentru acele valori, (si neacceptand postulatul 5 ca postulat) e nevoie de o alta demonstratie, daca tu vrei sa pretinzi ca totusi se vor intersecta.
Dar eu spun ca nimic nu te impiedeca sa asterni figura facuta pe oricare din dreptele constructiei mele si urmarind liniile de tip AO si BO care cu siguranta sunt in jurul punctelor A si B peste care s-au suprapus punctele tale A si B vei constata ca liniile AO1 si BO2 se intalnesc in punctul O referitor la aceasta constructie din desenul meu virtual.
Tu spui, ca nu te doare gura, dar inca lipseste demonstratia acestui fapt. Si ca sa fie cat mai explicit, in cazul acestei pretinse "suprapuneri", ca sa fii sigur ca dreptele AO1 si BO2 sunt printre "colectia de perechi de drepte AO si BO din inventarul tau virtual",
ar trebui sa demonstrezi ca in triunghiurile tale din colectie ai acoperit toate sumele de unghiuri alaturate secantei comune, adica toate valorile inferioare sumei a doua unghiuri drepte. Poti face acest lucru, sau nu?
Si atunci tu oricat ai repeta aceasta incercare cu "inventarul meu virtual", cum foarte frumos l-ai definit, rezultaul va fi acelasi si asta in baza lui I-17, cea directa.
Nu, nu rezulta ca "rezultatul va fi acelasi" pentru orice suma de unghiuri mai mica de doua unghiuri drepte, vezi problema de mai sus. Iar invocarea lui I-17 nu are cum sa te ajute, pentru ca ea se aplica
doar triunghiurilor (adica in constructia ta
perechilor de drepte despre care ai demonstrat in prealabil ca se intersecteaza). Despre ele stim cu ajutorul lui I-17 doar ca
suma unghiurilor e mai mica de doua unghiuri drepte. Nu stii insa "cat de mica" poate fi diferenta pana la suma a doua unghiuri drepte. Poate fi orice diferenta pana la limita zero? Daca tu pretinzi ca da, demonstratia ta in acest sens lipseste cu desavarsire.
Dar pentru ca nu stii ca oricare doua drepte, care fac cu secanta comuna unghiuri cu o suma mai mica de doua unghiuri drepte, se si intersecteaza, teorema I-17 nu-ti folosete la nimic in acest caz.
Atat mai scriu si la acest punct al discutiei noastre.
E prerogativa ta sa te "opresti" ca un laș si la acest punct al discutiei noastre, dar daca cumva iti dezvolti in viitor vreo farama de integritate intelectuala, te invit sa indici ce motive ai sa respingi argumentele mele de mai sus, de preferat aratand explicit ce erori gasesti tu in ele.
e-