Orice stare de constiinta vine in grade de vivacitate.
Ok, asta nu contest, dar nu asta te-am intrebat. Tu ai afirmat asa:
Ca la urma urmei, pentru orice tehnologie X care iti ofera placerea Y, exista o manipulare directa a constiintei Z care iti ofera de un milion de ori mai intensa placerea Y.
Deci intrebarea este: de unde stii tu ca exista o manipulare directa a constiintei care sa ofere placerea Y la un grad de vivacitate care sa fie "de un milion de ori mai intens" ? Si mai mult, o afirmi pentru orice placere Y. Care iti sunt argumentele in acest sens?
Ce fac tehnologiile altceva decat sa iti afiseze imagini pe ecran ?
Ma mira ca nu iti dai seama ce altceva pot sa faca tehnologiile. Si mai mult ma mira ca, din cauza ca nu-ti dai seama, tu afirmi cu convingere ca acesta e unicul lucru pe care pot sa-l faca (relativ la "placeri"), iar cu asta iti argumentezi o astfel de generalizare ca cea despre care te-am intrebat. Adica folosesti inca o data eroarea de logica de tip "apel la incredulitate".
La ora actuala nu stim cum sa manipulam constiinta in mod structurat.
Ok, nici asta nu contest. Ce te-am intrebat eu este insa, de unde stii ca exista "o manipulare directa a constiintei" care poate sa face ce sustii tu ca poate sa faca (vezi mai sus cu factorul de un milion)? Nu e vorba ca neg existenta ei, ci te intreb care sunt argumentele tale pentru a sustine ca exista si poate sa faca ce spui tu ca poate sa faca.
Nivelul placerii il masori traind placerea.
Ok, dar asta raspunde la problema ridicata doar in mod
calitativ, nu in mod cantitativ. Tu insa faci afirmatii la mod
cantitativ (vezi "un milion de ori mai intens"). Deci, cum masori cantitativ nivelul placerii?
E simplu: ai trait tu vreodata o iubire pentru care sa mori? Avand in vedere ca inca esti aici, raspunsul e evident nu.
Bine bine, eu nu am trait, evident, dar nu e evident ca nu a trait nimeni in istorie. Sau daca negi acest lucru, ce argumente ai sa o faci?
Ai trait vreo iubire fata de divinitate astfel incat daca acea divinitate ti-ar cere sa iti rupi pielea de pe tine de viu, tu ai rupe-o ?
Nu cred ca e cazul sa intram in astfel de detalii la nivel personal.
A trait cineva asa ceva ?
Eu nu stiu, dar astept sa vad cum argumentezi tu ca nu a trait nimeni in istorie asa ceva.
Sunt diferite nivele, de exemplu cei care cara crucea ca Iisus si care se rastignesc pe cruce pentru a suferi ca Iisus.
Ok.
Dar nici aceia nu si-au rupt pielea de pe ei, sau sa isi taie singuri degetele felii cu felii.
Pai daca te referi doar la cei care nu au facut asta, sunt de acord, ca nu au facut asta (e o tautologie). Intrebarea este de unde stii tu ca nu a facut nimeni in istorie asa ceva?
Deci exista nivele de experimentare a constiintei care nu au fost traite de nimeni vreodata.
Probabil ca exista (desi nu rezulta asta din ce ai spus mai sus). Asta e o eroare de logica de tip
non sequitur. Insa, eu nu asta te-am intrebat. Tu ai afirmat asa:
Pe cand o manipulare directa a constiintei, iti aduce garantat placerea Y, si la nivele la care niciun om din istorie nu le-a trait.
Intrebarea mea este de unde stii ca "o manipulare directa a constiintei
iti aduce garantat placerea Y", si nu oricum, ci "la nivele la care niciun om din istorie nu le-a trait." ?
e-