Dar oare acea catedra a fost distrusa sau abia acum s-a constientizat ca de fapt era distrusa?
Hai sa iti spun eu din experienta proprie (de student) despre invatamintul universitar din tara. E VARZA!
In toata facultatea am asistat la maxim 4-5 cursuri bine predate in toti cei 5 ani, restul penibilitate totala a unora (chipurile numiti profi) care nici macar nu puteau reproduce corect dupa hirtiile lor.
La examene nu mai zic: in afara de 4-5 materii in toti cei 5 ani de undergrad, restul ne depunctau daca rezolvam diferit decit predau ei in curs, ni se cerea doar sa reproducem exact cum predau ei, ca pe ei nu ii ducea mintea sa mai inteleaga si alta metoda de rezolvare.
Dar oricum majoritatea examenelor erau de reprodus o anumita parte din curs, rareori aveam si probleme de gindire.
In liceu se face mai multa carte decit in facultatile din Romania. Profii de liceu (ma refer la liceele bune: 1-2 maybe 3 pe judet) depun mai mult efort intelectual decit multi universitari.
Ah, ai sa spui ca universitarii fac cercetare. Unii da, si la modul impresionant - insa sunt cam 1 maxim 2 pe catedra (doar la unele catedre, nu la toate) care fac treaba - restul: varza. Stii cumva de ce se pulica asa de des si de mult in Revista de Metarurgie, sau Revista de Chimie sau Revista de Religie. Unele din aceste reviste au chiar si scor ISI (punctaj zero virgula nu mai conteaza), insa aceste reviste si articolele din ele nu reprezinta altceva decit chipul, infatisarea, si incarnarea ipotentei intelectuale a acestor "cercetatori". Cine publica in astfel de reviste ar trebui depunctat, caci se promoveaza mediocricitatea si ideea caci daca compui suficient de multe manele, acestea adunate fac cit simfonia a 5-a a lui Beetoven. Nu, niciodata 10000+ manele nu vor fi simfonia a 5-a a lui Beetoven, la fel si cu articolele din Revista de Chimie / Fizica / Metarurgie din Romania, caci un poti compara cantitatea cu calitatea.
Ah, deci inteleg ca va vin tineri cu idei noi? Va vin tineri ce va spun caci metodele pedagogice din marile universitati sunt mai bune?
Probabil unii 'profi' nu pot digera sa depuna efort intelectual sa isi reinoiasca cursurile - si ca atare paradigmele pedagogice de acum 50 de ani sunt bune si azi? Normal ca astfel de personaje fac alergie sa auda ca i se indica o carte buna: trebuie efort intelectual sa digere acea carte, si sa priveasca sub aspect pedagogic sub alta perspectiva decit cea cu care el e invatat.
Normal ca un astfel de personaj nu iti va recomanda o carte in spiritul paradigmelor pedagogice moderne a anilor 2000, si te va tine inapoi in timp in anii 60-70 sau mai rau '50. Nu e insa numai pedagogia: de multe ori si conceptele de baza sunt reviziute, noi teorii elaborate, noi perspective prezentate in cartile moderne. Insa nu conteaza nimic din toate astea: cartea aia din 70 e cea mai buna caci asa stie el si daca asa stie el si gata.
Am urmarit pe internet (youtube sau site-ul universitatii) unele cursuri predate la marile universitati americane (MIT si Stanford). Le-am putut intelege din prima. Nici macar o secunda nu m-am plictisit caci profesorul care preda era inzestrat cu tot ce trebuie sa nu te faca sa pe plictisesti. De cite ori urmaresc pe youtube un astfel de curs, de atitea ori imi pare rau pe timpul pierdut cu cursurile alea submediocre la care am fost obligat sa asist in facultatea aia din Romania.
In acest context mi-a venit ideea sa caut pe youtube si cursuri on-line de la vre-o universitate din Romania. Nu am gasit decit cursuri festive, cu mese pline de mincare si sticle de bautura, si penibilitate de prost gust a la manele.