hy,as vrea sa studiez la londra,dar nush de unde sa incep,trebuie sa dau oare admitere,sau sa merg personal sa vorbesc,acuma sunt in londra in vacanta,si as putea mg dak trebuie,iar in al doilea rand,oare se merita sa studiez aici,vreau sa-mi dati si mie ceva pareri ,sfaturi,multumesc
Salut, mary. Nu trebuie sa dai admitere (Pot exista in cazuri foarte rare niste teste pentru anumite domenii la anumite universitati, presupun.). Toate aplicatiile pentru undergraduate (adica pentru ciclul "licenta" (sau "licenta cu master integrat"), nu doctorat sau master) pentru universitatile britanice se fac online, prin institutia numita UCAS (
www.UCAS.com ). Apoi, ti se poate cere sa vii la un interviu (la universitatile bune; dar de obicei nu se cere pentru studentii din alte tari). Pe acel site gasesti informatiile "tehnice" cu privire la procesul de aplicatie (si tot pe acel site aplici propriu-zis).
Iti recomand sa incepi prin a studia siteul UCAS si site-urile universitatilor. Universitatile din Londra sunt (cumva in ordinea "prestigiului"): Imperial College London (ICL), London School of Economics and Political Sciences (LSE), University College London (UCL), King's College London (KCL) si altele. (O parte dintre universitatile din Londra (UCL, KCL, LSE etc.) sunt grupate intr-o "suprauniversitate" numita The University of London, dar asta e irelevant). Google... pentru siteurile universitatilor.
Mai poti gasi util si forumul
www.TheStudentRoom.co.ukPoti sa contactezi universitatile prin email sa le ceri informatii etc. (de exemplu eu am cerut programa pe care urma sa o studiez la universitate si am primit-o pe email). Poti sa le contactezi si telefonic. Lumea e deschisa, nu trebuie sa eziti in a cere informatii. De obicei, de pe site-ul fiecarei universitati britanice poti comanda gratis un "Prospectus" al universitatii respective (sau "Undergraduate Prospectus" sau cum s-o mai fi chemand). E o cartulie despre universitate, cursurile sale, standarde de admitere etc. care iti vine gratis prin posta. (E o chestie usor de rasfoit, cu multe imagini, nu e o "carte" adevarata, nu te ingirjora.)
Universitatile au "open days", adica zile in care campusul poate fi vizitat de tinerii interesati sa studieze acolo, se poate merge intr-un tur al campusului, poti discuta cu persoane de la universitate presupun... (eu nu am fost la vreun "open days"). Pe site-urile universitatilor gasesti cand sunt open days. Daca esti acum in Londra, nu stiu cat de mult te poate ajuta o vizita la universitati mai mult decat te ajuta contactul prin email (sau telefon), dar poti incerca.
Din experienta proprie iti spun ca a te informa cat mai mult inainte de a aplica e foarte important (si a tinti cat mai sus, dar asta vine odata cu informarea, presupun). In general nu e dificil a fi admis la universitatile britanice. La cele de top e mai dificil, bineinteles, dar cred e substantial mai usor decat admiterea la cele de top din SUA.
Internetul este cheia informarii despre universitati.
In ce clasa esti? De ce vrei sa studiezi in orasul Londra?
later edit: Am postat acest raspuns si pe topicul "Studii in Marea Britanie, liceu si facultate". Click aici.