Buna,
Nu stiu daca tipul cu pricina cauta o cariera stiintifica, avand in vedere ca studiaza relatii publice si economie. Oricum, exista un adevar urat aici intr-adevar. Si eu am un prieten care a primit aceeasi bursa si a studiat administratie/economie, lucruri foarte utile in ministere, firme mari, etc. Contractul te conditioneaza ca in schimbul acestei burse sa lucrezi 3 ani pentru stat. Nu mi se pare un lucru rau, avand in vedere ca bursa este destul de consistenta. Problema este ca, la fel ca si personajul din articol, prietenul meu nu a primit nici o slujba de la guvern si nici nu se poate angaja intr-o firma serioasa din domeniu pentru ca statul il poate chema oricand "la arme" pentru 3 ani. Statul/guvernul are o politica dezastruoasa in cazurile astea si se comporta in mod imbecil si dezastruos pentru tinerii cu pricina. Toti acesti studenti sunt platiti binisor sa studieze la universitati bune din afara, li se pune conditia sa lucreze 3 ani in tara dar nu li se ofera nimic. Din cate am auzit unii din acesti studenti au inceput sa dea in judecata statul pentru ca daca nu li se ofera o slujba pentru a se achita de datorie, cel putin sa fie liberi sa isi vada de cariera.
Deci pe de o parte guvernantii se dau de ceasul mortii pe la televizor si spun ca avem nevoie de resurse umane si pe de alta parte irosesc prosteste tineri pentru a caror educatie au platit bani grei si care practic sunt disponibili la o bataie din palme. Toata lumea stie ca e nevoie oricand de mana de lucru calificata dar modul cum merg lucrurile ma face sa trag concluzia ca job-urile pe care acesti tineri ar trebui sa le primeasca sunt asa de caldute incat sunt ocupate de nepotei, verisori, matusi, unchi, frati, surori, etc.