Continuarea testelor privind efiienta UBI(care pentru teoria mea privind Cale a treia este pilonul principal fanciar ) se face la Los Angeles cu un program de UBI a 1000$/luna timp de un an pntru un numar de 2000 de familii (suma total fiind 24 mil $) alese la pragul sau sub pragul saraciei. Vezi:
https://laist.com/news/politics/1-000-a-month-no-strings-attached-garcetti-proposes-a-guaranteed-basic-income-pilot-in-los-angeles?fbclid=IwAR0irFXdjNgt3sKLfpEr4zsbQ6xOz0L2kblcVhqvO8uj87Q3A1LxVe8dGCcIn articol se fac rferire si la experimentul Stocton cu o duraa de 2 ani teminat recent si pe care cred ca l-am referit anterior la aceasta tema
R
espectiv prin intermediul programului, 125 de rezidenți au primit 500 USD pe lună, începând cu februarie 2019. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că programul nu a descurajat oamenii de la muncă și a nivelat volatilitatea veniturilor, a îmbunătățit rezultatele sănătății și a scăzut anxietatea și depresia în participanții.
Ocuparea forței de muncă cu normă întreagă a crescut pentru persoanele care primesc cei 500 USD pe lună cu 12 la sută, comparativ cu cinci procente în grupul de control. Participanții au cheltuit marea majoritate a banilor pe produse de bază, cum ar fi alimente, utilități, gaz și chirie - și mai puțin de 1% pe țigări sau alcool.
„Oamenii au făcut lucruri uimitoare cu banii”, a spus fostul primar al lui Stockton. „Fie că a fost pentru a plăti pentru îngrijirea copiilor, pentru a-ți lua concediu pentru a aplica pentru un loc de muncă cu normă întreagă sau pentru a plăti datoria cardului de credit”.
Asadar un experiment reusit care emonstreaa viabilitatea prgramelor de tip UBI si desigur ca-l face apt pentru a fi un adevarat pilon economic principal al Caii a treia.
Dar din pacate acest aspect inca nu se inteles pentruca inca se scriu fraze ca acasta care laudnd un asemenea prgram de tip UBI il considera ina doar un program de asistenta sociala ceace in cadrul "Caii a treia" nu este astfel ci este un drept pentru justa redeventa pntru resurse. „Programele de asistență socială care există astăzi sunt insuficiente și prea mulți oameni cad prin fisuri”, a spus Soon-Shiong. „Ceea ce avem nevoie este un sistem care se uită la bunăstarea tuturor rezidenților și care este mai puțin punitiv. Vedem cu adevărat această politică ca pe o fereastră de oportunitate de a îmbunătăți rețeaua de siguranță socială în general”.
Asa este dar in cadrul Caii a treia, aica in al treilea mod de productie in care proprietatea si repatitia se privesc deosebit de pana acum Ps Si inca foarte adevarat : „Dihotomia dintre bunăstare și muncă, cred, este o dihotomie falsă când te uiți la persistența șomajului involuntar în America, în special în comunități precum Compton”, a spus
Soon-Shiong. „Este un moment foarte important pentru a revizui ipotezele care stau la baza programelor noastre de bunăstare existente”.
Iar espre experimentul Alaska de care de asemi am vorbit si noi: "Există un exemplu de lungă durată de plăți fără întrebări care trebuie luate în considerare: în Alaska, fiecare rezident primește un
dividend anual în numerar din redevențele pe rezervele de petrol -
poate cel mai apropiat lucru de un venit de bază universal în care se pot afunda academicienii. Un studiu al programului de stat realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago nu a găsit niciun impact semnificativ asupra ocupării forței de muncă.
Deci nu se pun probleme pentru descurajrea muncii dar in schimb in Alaska s-a ajuns pana la ideea de redeventa desigur inca empiric si nu teorertic ca in Teoria social - economica propusa de mine si care cu drept cuvant se anunta a fi revolutionara si demna de un Nobel in stiinte politico-economice.
Sa nu mai fim prea modest, alaturi de amicul Ion Adrian i