Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Alt șir de numere.  (Citit de 3485 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Higgs

• Junior
  • **
  • Mesaje postate: 229
  • Popularitate: +14/-0
Alt șir de numere.
« : Octombrie 12, 2013, 02:52:28 p.m. »
Ok, astăzi am dat peste:

x_{n+1} = -\frac{1}{2} + \frac{x_1 + 2x_2 + ... + nx_n}{n(n+1)} <br /><br />n >= 1<br /><br />x_1 = 0 <br /><br />

Se cere monotonia și mărginirea. Iată cum am lucrat eu:

Am dat -1/2 în partea stângă și am adus la același numitor în expresia șirului, pentru termenul de rang n+1:

n(n+1)(2x_{n+1}+1) = 2( x1 + ..... + (n-1)x_{n-1} + nx_n) ( n+1) .

Similar, pentru termenul de rang n obțin că:

(n-1)n(2x_n + 1) = 2[ x_1 + ... + (n-1)x_{n-1} ]

Acum, dacă fac diferența între cele doua egalități obțin în final că:

nx_n = x_{n-1}(n-1) - 1

, o relație ce mi-a redus recurența la ordinul 2. Problema apare atunci când folosesc bine cunoscuta metodă de aflare a termenului general. Scriind unele sub altele egalitățile date de recurența de ordin 2 obțin că  x_n = -1 , ceea ce nu e adevărat.

Am verificat recurența obținută și este una valida, nu am greșit la calcule. Mă poate ajuta cineva să rezolv șirul acesta, vă rog :D ? Nu am postat toate etapele efectuării calculelor pentru că se efectuează destul de rapid, dar ar fi fost cam mult de scris. La nevoie însă, le voi posta. :D

Offline zec

• Experimentat
  • Mesaje postate: 504
  • Popularitate: +49/-15
Răspuns: Alt șir de numere.
« Răspuns #1 : Octombrie 13, 2013, 01:06:21 p.m. »
Pana la recurenta e bine .Ca sa rezolvi recurenta unde cred ca te ai incurcat putin ar fi bine sa faci asa:
Notezi y_n=nx_n se obtine relatia y_n-y_{n-1}=-1 care scrisa pentru n-1 valori de la 2 la n obtii dupa ce aduni relatiile  y_n=1-n de unde x_n=\frac{1-n}{n} care evident este descrescator marginit de -1 si 0
« Ultima Modificare: Octombrie 13, 2013, 01:08:21 p.m. de zec »

Offline Higgs

• Junior
  • **
« Răspuns #2 : Octombrie 13, 2013, 05:46:40 p.m. »
Pana la recurenta e bine .Ca sa rezolvi recurenta unde cred ca te ai incurcat putin ar fi bine sa faci asa:
Notezi y_n=nx_n se obtine relatia y_n-y_{n-1}=-1 care scrisa pentru n-1 valori de la 2 la n obtii dupa ce aduni relatiile  y_n=1-n de unde x_n=\frac{1-n}{n} care evident este descrescator marginit de -1 si 0

Ahaaaa. Eu adunasem prost termenii. Merci frumo. m-ai putea ajuta si cu urmatorul sir, caruia nu am reusit sa ii fac nimic:

x_1 = \frac{1}{2}, x_{n+1}x_n=\frac{n}{n+2}

Pe asta nu stiu de unde sa il apuc deloc :(

Offline zec

• Experimentat
« Răspuns #3 : Octombrie 14, 2013, 02:10:02 a.m. »
Problema a doua e relativ usoara,calculand x2 si x3 deducem ca xn ar fi n/n+1,termen general care e verifica relatia de recurenta.

Offline Higgs

• Junior
  • **
« Răspuns #4 : Octombrie 14, 2013, 06:10:35 a.m. »
Problema a doua e relativ usoara,calculand x2 si x3 deducem ca xn ar fi n/n+1,termen general care e verifica relatia de recurenta.

Si ar trebui sa demonstram rezultatul prin inductie ?

Offline zec

• Experimentat
« Răspuns #5 : Octombrie 14, 2013, 09:53:19 a.m. »
 Nu trebuie demonstrat prin inductie,e suficient sa verifici relatia de recurenta .Unicitatea valori unui termen al sirului ne certifica aceea egalitate.Modul de definire prin recurenta este precum inductia.

Offline Higgs

• Junior
  • **
« Răspuns #6 : Octombrie 19, 2013, 05:50:40 p.m. »
Nu trebuie demonstrat prin inductie,e suficient sa verifici relatia de recurenta .Unicitatea valori unui termen al sirului ne certifica aceea egalitate.Modul de definire prin recurenta este precum inductia.

Ahaaaa. Mulțumesc mult!