Salutari
@Vikingule ,am gasit ceva dar nu pot sa pun multe citate (sunt pe zeci de pagini)
" Geneza artei
Dezbaterea cu privire la originea artei este foarte lungă. Pornind de la premisa că arta reprezintă un fenomen spiritual superior, bazat pe un limbaj abstract, mult timp s-a negat faptul că grupurile paleolitice ar fi putut avea o formă de manifestare a vieţii spirituale care să fie numită artă. Au contribuit la aceasta şi concepţiile,răspândite în secolul al XIX-lea, că popoarele din colonii (şi, prin extensie, şi primitivii) nu sunt capabile de gândire abstractă.De aceea s-a şi negat la început autenticitatea artei parietale (descoperitorul picturilor din peştera Altamira din Spania a fost chiar acuzat că el ar fi pictat pereţii). Creşterea numărului de descoperiri şi identificarea elementelor care autentifică aceste picturi a dus până la urmă la acceptarea acestui fenomen ca fiind autentic. Dar, spre sfârşitul secolului al XIX-lea, interpretarea dată acestei arte a fost aceea a unei arte ludice, născută din spiritul infantil al primitivului; altfel spus, arta este rezultatul jocului, al lipsei de griji faţă de ziua de mâine (de unde şi superioritatea civilizaţiei moderne, interpretată ca şi civilizaţie europeană industrială) – se fundamenta, astfel, politica colonială dusă de marile puteri europene în special în Africa. Au existat şi încercări de a compara această artă cu desenele făcute de copii de 5-7 ani. Este meritul lui S. Reinach şi a abatelui H. Breuil de a fi susţinut
şi argumentat caracterul profund religios al acestei arte. Ei au demonstrat (iar interpretarea lor a fost dominantă până după anii 50’ ai secolului XX) că această artă este o formă de magie a vânătorii –figurarea animalului pe pereţii peşterii ar duce la capturarea spiritului (şi, deci, şi a corpului) animalului. De aceea multe figuri ar fi avut reprezentate pe ele săgeţi sau suliţe şi urme de răni.
După anii 50’ însă, perspectiva s-a schimbat din nou. Pornind de la textele lui M. Raphaël şi A. Laming-Emperaire, A. Leroi-Gourhan a dus o nouă viziune. El consideră că aceasta este o artă simbolică, menită să reprezinte fertilitatea şi fecunditatea lumii naturale. Ideea nu este cu totul nouă, dar era luată în considerare doar cu privire la statuetele feminine care aveau atributele sexuale foarte pronunţate. Pe scurt, A. Leroi-Gourhan postulează existenţa unei perechi masculin feminin (identificată în asocierea bizon-cal, extrem de frecventă) şi care reprezintă principiul fertilităţii. În jurul acestei perechi se organizează, asemeni picturilor dintr-o biserică, toate celelalte figuri,iar peştera ar trebui să fie “citită” ca un ansamblu compus din panouri care reproduc în mic discursul general. Figura umană nu ar avea decât un rol subordonat. Evident, această teorie îşi are meritele sale şi este foarte convingătoare, chiar dacă asociaţia cal-bizon nu este atât de răspândită. Ideea unei viziuni foarte complexe despre natură şi despre ciclurile naturale este realistă."
Citat din "Curs introductiv de preistorie" alte carti :
"Arte si Civilizatii" -Rodica Pascu
"Homo Sapiens Sapiens L " - Gheorghe Mustata ,Mariana Mustata
"Evolutia Omului in Cuarternar " - Marin Carciumaru
"Formele elementare ale vietii religioase" -Emile Durkheim
Apropo de porecla care ti-ai ales-o pe forum,muzeul vikingilor din Oslo e super.