Ok.Fac o "concesie"
.Am pus "neagra" intre ghilimele.
Sunt de acord ca, POLITICUL a produs "inegrirea" fizici si o va mai face......
Din pacate nu pot modifica topic-ul initial.
Din păcate nici istoria.
Chiar şi numai întrebându-mă ce aş avea de comentat la subiectul ăsta ... uite că nu-s capabilă de un răspuns tranşant. Gândindu-mă la victime,
oameni, de-o parte şi de alta,
nu pot să aprob (sufleteşte) nicio ucidere, darămite un genocid sau ucidere în masă. Repet, din perspectiva de-acum, a unei umanităţi mult mai sensibilă faţă de pericolul nuclear, nu-i pot judeca (nu mă consider chemată s-o fac) pe cei care, fără să fi anticipat nici proporţii, nici consecinţe consumate în concret, au participat la asemenea proiecte.
Fizicienii n-au un jurământ al lui Hippocrat, un angajament care să-i lege să apere oamenii - cu orice preţ (
Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.) Dar câţi dintre cei care juraseră nu şi l-au încălcat? Au fost doar cei 23 de medici din fostele lagăre de concentrare naziste, condamnaţi pentru îngrozitoarele lor experimente? Cred că nu. Ştim oare câţi au acţionat contra acestui legământ în Gulagul comunist? Vom şti vreodată? Iarăşi îmi vine greu să cred. La fel de clar îmi este că sunt mii de alte exemple de medici care, în vremuri cumplite, şi-au riscat viaţa şi libertatea pentru a-i ajuta pe semenii lor în suferinţă. După cum alţii, în vremuri netulburate, au înţeles să facă din asta o maşină de stors bani. Fiindcă ăştia suntem noi, oamenii – şi niciun aranjament utopic n-o să facă din noi o lume mai bună. Singura soluţie practicabilă, deşi nu îndeajuns liniştitoare pentru conştiinţa unora şi activismul altora, este prevenirea unui război sau atac terorist în care să se recurgă la armament nuclear. Printr-un sistem de instrumente juridice şi politice. Altminteri, orice jurământ sau cod etic nu valorează chiar nimic, odată ce iadul s-ar dezlănţui.
Recunosc însă că nu am cunoştinţă de vreun fizician din pricina căruia să se fi declanşat un război ori care să incite, prin poziţii publice, la ură şi ucidere. Cu bâte, topoare, arme convenţionale sau rachete balistice de ultimă generaţie. Tot ce ştiu e că, googăluind în joacă în căutarea unui
cronometru doomsday, am dat de asta:
http://www.thebulletin.org/content/doomsday-clock/overview http://en.wikipedia.org/wiki/Bulletin_of_the_Atomic_ScientistsÎnseamnă că oamenii ăştia au şi o conştiinţă. A responsabilităţii lor în principal, a noastră, a tuturor, în subsidiar.
Sincer, în ei am mai multă încredere.
P.S. Unde au dispărut ghilimelele din titlu?