Pi- presiunea initiala ce apare in cilindru
Pa- presiunea gazului ce este in afara motorului
Pf- presiunea gazului ce apare dupa racire
Va- volumul camerei de aprindere
Vf- volumul final al gazului din cilindru [inclusiv suportind perderile, fortele de frecare, etc]
Cel putin zona hasurata cu verde sunt perderile (spre exemplu mai este zona PiOVa).
Zona hasurata cu galben (patratul mare), pe asa principiu(tupeu) lucreaza motoarele din zia de azi.
Pe acelasi principiu(tupeu) patratul mare+patratul mic galben lucreaza motoarele de tip Stirling.
Un motor de tip termic construit rational trebue sa dea atita energie cit e in ariile: Rosu+galben+violet, adica azi se elimina prost (pentru cel mai bine construit motor) cel mult 50% din prima faza +50% din a doua faza.
(a nu se atrage mare atentie in desen la pante).
Eu cred ca economii nu se mai pot scoate dupa ceea ce s-ar face, aceasta e limita care se poate scoate din o anumita cantitate de calorii date la ardere, deoarece in final gazul deja va avea presiunea apropiata de cea de afara, si temperatura apropiata de cea de afara [apropiata deoarece ne impedica pierderile.. fortele de frecare, etc.]
A scoate economii stind afara din un gaz cu o anumita temperatura si presiune ca afara aceasta este cu totul alta gisca , sau altfel spus aceasta nu se ocupa cu economisirea [si in genere nu stiu daca are sens].
Cei ce se ocupa cu felul cum sa faca ca la ardere gazul sa arda cit mai complet, sa dea cit mai multa temperatura (spre exemplu turbo), etc. la fel e putin altceva.