Ai dreptate aici am gresit!Intr-adevar m-am grabit in a face o afirmatie falsa si corectez domnu' meditator:Din k2-1=2u rezulta k=2n+1 si u=2(n2+n) unde n este un numar intreg.Din solutia q2=5u+4 rezulta ca u=5n2-6n+1 , q=3-5n sau u=5n2-4n respectiv q=2-5m si din solutia r2=13u+12 rezulta ca u=13n2-16n+4 , r=8-13n sau u=Ai dreptate aici am gresit!Intr-adevar m-am grabit in a face o afirmatie falsa si corectez domnu' meditator:Din k2-1=2u rezulta k=2n+1 si u=2(n2+n) unde n este un numar intreg.Din solutia q2=5u+4 rezulta ca u=5n2-6n+1 , q=3-5n sau u=5n2-4n respectiv q=2-5m iar din solutia r2=13u+12 rezulta ca u=13n2-16n+4 , r=8-13n sau u=13n2-10n+1 respectiv r=5-13n.De aici facand calcule simple rezulta ca nu exista niciun n intreg pentru care sa existe u=d-1 astfel incat sa existe simultan patratele lui k,q si r.Nu stiu ce clasici se simt jicniti dar contemporanii nostrii care stiu cat de cat romaneste ar trebui sa stie ca este totuna.
Eşti incorigibil. Rezolvarea este corigibilă dar ... după corijare nu duce nicăieri.
Partea marcată cu
galben poate fi ignorată pentru că, evident, este o eroare de tip copy/paste, fiind o preluare trunchiată a textului care-i urmează.
În părţile marcate cu
roşu,
albastru şi
verde folosirea
aceluiaşi parametru n este un abuz de notaţie (pentru a mă exprima elegant). Ele sunt corecte, fiecare în parte, luate separat, dar cu menţiunea expresă că parametrul n din fiecare zonă este altul. Pentru evitarea abuzului de notaţie trebuiau folosiţi parametrii diferiţi, de exemplu, în loc să scrii n în partea marcată cu
albastru trebuia să scrii m şi în loc să scrii n în partea marcată cu
verde trebuia să scrii p. Din astea îţi rezultă că era corect să scrii:
u=2(n
2+n);
u=5m
2-6m+1 sau u=5m
2-4m;
u=13p
2-16p+4 sau u=13p
2-10p+1
etc.
Ele sunt valabile pentru orice n, m şi p nu doar atunci când n=m=p.
Aşa cum ai scris, prin folosirea abuzivă a aceluiaşi parametru n şi obligarea nejustificată de nimic ca n=m=p, ai eliminat o grămadă de posibile soluţii şi abuzul de notaţie este o greşeală care compromite rezolvarea.
Evident, cu greşeala asta este aşa cum spui,
"facănd calcule simple" rezolvi problema, dar ... rezolvarea este compromisă.
Fără abuzul de notaţie nu ai nici calcule simple şi, pe calea asta, nici rezolvare.
*
Chiar trebuie să stea cineva după tine ca să-ţi corecteze toate greşelile?
Conştientizează odată faptul că matematica nu este un domeniu în care să poţi da indicaţii de rezolvare a problemelor.
Nu te gândeşti că greşelile tale pot induce în eroare un elev?