Nu mă refeream la portarea ZFS în Linux, ci la faptul că s-ar putea realiza un file-system
nativ comparabil cu ZFS. De exemplu, poate Ext5, Ext6, Ext
n ar ajunge, prin evoluție, la nivelul ZFS.
Dacă e așa cum spuneți despre autodetecția hardware, e într-adevăr un avantaj pentru FreeBSD, dar nu mi se pare unul așa de mare încât să fie ridicat în slăvi.
Eu folosesc chiar Kubuntu 11.04 și nu am avut probleme de acest gen. E drept că nici nu a trebuit să customizez configurația hardware, totul a funcționat corect de la început. Dar există și alte distribuții, mai stabile decât Ubuntu. De ex., Debian stable e foarte stabil și rulează excelent pe multe sisteme.
Programele comerciale la care vă referiți sunt programe mai vechi, realizate pentru versiuni de Unix care nu mai există? Bănuiesc că sunt foarte bune dacă mai sunt folosite și astăzi. Din nou, recunosc că este un avantaj să se poată rula bine acele programe, dar tot nu mă convinge că FreeBSD e atât de măreț (e o glumă

.
Poate că FreeBSD e mai apropiat de ideile Unix originale, dar Linux nu își propune să fie Unix.
GNU=
Gnu is
Not
Unix. Din câte am citit, Unix ca atare nu mai există demult, numai unele concepte din el s-au păstrat, așa că nu mi se pare atât de importatntă această apropiere de Unix. Iar licența GPL mi se pare (strict părerea mea) că e mai bună decât cea BSD, pentru că garantează libertatea codului-sursă, ceea ce licența BSD nu o face.
N-am înțeles niciodată de ce un OS trebuie să imite cât mai mult Unix. Înțeleg că Unix e un OS legendar în lumea IT, dar lucrurile evoluează și Unix-ul ca atare nu poate fi un model pentru totdeauna.
Mulțumesc pentru clarificări. Am de gând să încerc FreeBSD în mașina virtuală. O întrebare mai tehnică: câtă memorie trebuie să-i aloc pentru a funcționa bine, inclusiv cu interfața GUI? Sistemul meu are 2 GB de memorie RAM.