Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

[1] Apa din cilindru in vid

<< < (2/7) > >>

Adi:
Vezi ca azi apare al doilea podcast, cel facut de stiinta.info. Cauta la stiinta.info.

Electron:
Are legatura cu topicul acesta, sau faci doar "spam" ?  ???

e-

Adi:
Amandoi am cam deviat, dar doar pe jumatate. Voiam sa zic ca elevilor le voi zice de al doilea podcast intai, apoi le voi zice de "gedanken experiment" de aici de pe forum.

Electron:
Wow, o noua categorie pentru Gedankenexperiment! Multumesc Mr. Admin ;)

Acum sa vedem cine poate "intui" ce se intampla cu recipientul plin de apa in spatiu ... :)

e-

Adi:

--- Citat din: Electron din Decembrie 04, 2007, 12:33:40 p.m. ---Intr-un container din material izolator termic in forma camera cu piston, punem APA distilata la temperatura camerei, sa zicem 22 de grade celsius. (Nu e esentiala temperatura exacta, ci faptul ca nu e nici foarte aproape de 0 ºC nici de 100 ºC). De asemenea, presiunea atmosferica e Normala.
Containerul este inchis ermetic, si contine doar APA, adica pistonul e in contact total cu apa din camera interioara.
Fiind vorba de o camera cu piston, volumul ei este deci variabil. In plus, pistonul nu este fixat, el se poate misca liber de-a lungul axei cilindrului, si poate chiar iesi complet din cilindru, neavand nici un mecanism care sa-l impiedice sa iasa.
Sa nu uit, containerul este prevazut cu o sursa de caldura (un termostat), care mentine temperatura constanta, egala cu cea initiala.
Acum vine intrebarea:
Daca transportam containerul in spatiul cosmic, intr-o zona unde campul gravitational este neglijabil, si vidul poate fi considerat "perfect", ce se va intampla cu apa din interior?
(pentru inceput neglijam fortele de adeziune a apei cu peretii camerei si cu pistonul, imaginati-va ca e un material special "uleios" ;) )

--- Terminare citat ---

Acesta camera este asezata vertical? Adica pistonul este orizontal? Pistonul are masa? Sub efect gravitational (pe Terra), presiunea actioneaza doar in jos, nu asupra pistonului, care este deasupra. In spatiu (cu camp gravitational neglijabil) nu exista nici o presiune (p=ro ori g ori h, si acolo g=0). Asadar pistonul nu s-ar misca. Daca transportul ar fi cu viteza constanta.

Daca in loc de apa lichida ar fi gaz, atunci s-ar produce o deplasare a pistonului cu acceleratie din ce in ce mai mica, dar niciodata zero, pentru ca gazul are o presiune independent de gravitatie.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă