Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cuante electrice.

Creat de Teodor Sarbu, Iulie 13, 2011, 02:51:43 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Teodor Sarbu

                            Cuante electrice.

   Nu voi repeta aici ce înţeleg eu prin cuante electrice. Este destul să citiţi articolele mele publicate pe forum. Totuşi voi reaminti câte ceva. Am susţinut că o particulă elementară simplă respectiv electronul, protonul şi antiparticulele respective sunt formate dintr-o cuantă electrică care se roteşte pe un cerc cu o rază interioară  r=h/2πmc. Unde m este masa particulei. Cuanta electrică se roteşte cu viteza luminii.
  Am mai introdus şi noţiunea de frecvenţă proprie de oscilaţie a particulei  f=mc^2/h. Totodată am susţinut că sarcina electrică este dată de faptul că aceste cuante electrice, care au o dimensiune calculată pe baza momentului magnetic anormal al electronului şi a magnetonului nuclear, se rotesc pe o spirală levogiră, pentru sarcina electrică negativă, respectiv pe o spirală dextrogiră pentru cea pozitivă. Am asemănat mişcarea cuantelor electrice cu un arc de pix curbat sub formă de cerc.
  Speram ca cel puţin unul din cei care susţin fără rezerve fizica oficială, să remarce că dacă lungimea de undă a cuantelor electrice este λ=h/mc, atunci nu mai poate fi vorba de o spirală levogiră sau dextrogiră, ci numai de un cerc pur şi simplu. Sincer să fiu eram tentat să vă ridic mingea la fileu ca să încercaţi să daţi voi răspunsul corect.
  Vă voi da totuşi explicaţia. Ştiţi prea bine că dacă un electron întâlneşte un pozitron se produce o anihilare rezultând două sau trei cuante de lumină. Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. Calculele nu diferă prea mult şi dacă considerăm că rezultă două sau trei cuante de lumină. Am mai afirmat şi că o cuantă de lumină este formată din două cuante electrice de semn opus de aceeaşi frecvenţă. Să vedem care este frecvenţa acestei cuante de lumină  f=2mc^2/h, doar avem două particule elementare de aceeaşi masă. Deci fiecare cuantă electrică care compune o particulă elementară simplă are o frecvenţă f=2mc^2/h şi o lungime de undă  λ=h/2mc.
  Apropo, o pereche electron-pozitron se produce atunci când o cuantă de lumină, cu o energie suficient de mare, loveşte un nucleu atomic, în anumite condiţii. Una singură şi nu două cum am văzut scris, pe alt site, de cineva care mai scrie pe aici.
  Cu titlu informativ, ecuaţiile lui Maxwell se folosesc chiar mai puţin decât ecuaţia lui Scrhrödinger. Aceasta nu are legătură cu subiectul prezentat, dar are cu alte articole.

                                                   Teodor Sârbu

florin_try


Teodor Sarbu

Îţi apreciez umorul florine, dar cum eu nu ştiu de glumă te voi da în judecată. Nu acum, că nu prea am timp, ci peste 10 poate 20 de ani. Aşa că poţi să tremuri. Totuşi nu ştii prea multă fizică fundamentală dacă nu comentezi nimic de fond. Poate mă contrazici. Aş fi cel mai fericit om.   

HarapAlb

Citat din: Teodor Sarbu din Iulie 13, 2011, 02:51:43 PM
Ştiţi prea bine că dacă un electron întâlneşte un pozitron se produce o anihilare rezultând două sau trei cuante de lumină. Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. Calculele nu diferă prea mult şi dacă considerăm că rezultă două sau trei cuante de lumină.
Partea subliniata e o prostie mare cat casa, o persoana cu un minim de cunostinte de fizica nu ar afirma asa ceva.

Teodor Sarbu

Ei nu zău HarapAlb! Deci dacă energia unui electron şi a unui pozitron este  E=2mc^2  şi dacă rezultă trei cuante de lumină energia acestora va fi  E=hf1+hf2+hf3=h(f1+f2+f3) unde 1 2 3 sunt indici. Dacă notăm  f=f1+f2+f3, cu ce se schimbă problema? Cred că este limpede. Cred de asemenea că ai fost puţin cam neatent.

AlexandruLazar

Nu știu dacă la asta se referea HarapAlb (nu prea mă pricep la fizica particulelor) dar nu cred că poți satisface condițiile de conservare dacă se generează un singur foton, cu excepția unui caz pe care nu îl tratezi și în care cred că totuși calculele ar diferi destul de radical.

HarapAlb

Citat din: Teodor Sarbu din Iulie 13, 2011, 02:51:43 PM
(...) Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. Calculele nu diferă prea mult şi dacă considerăm că rezultă două sau trei cuante de lumină.
Tema pentru acasa: de ce la anihilarea unui electron cu un pozitron nu poate rezulta un singur foton ? Punct de plecare Electron–positron annihilation.

Teodor Sarbu

Tocmai asta am şi demenstrat în ultima intervenţie. Am citit ceeace ai postat. Dar eu nu am susţinut că rezultă numai un foton. Am susţinut că pot rezulta doi sau trei fotoni, dar asta nu schimbă cu nimic situaţia. Se alică legea conservării energiei şi calculele nu se schimbă cu nimic. Fii te rog mai atent la ceeace afirm şi la calculele prezentate,

HarapAlb

Citat din: Teodor Sarbu din Octombrie 09, 2011, 04:33:05 PM
Dar eu nu am susţinut că rezultă numai un foton.

Atunci asta ce e:
Citat din: Teodor Sarbu din Iulie 13, 2011, 02:51:43 PM
(...)Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. (...)

Teodor Sarbu

Citatul complet este:
"Ştiţi prea bine că dacă un electron întâlneşte un pozitron se produce o anihilare rezultând două sau trei cuante de lumină. Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. Calculele nu diferă prea mult şi dacă considerăm că rezultă două sau trei cuante de lumină."
Oare mai este ceva de spus? Poate doar sa ne pierdem timpul căutând ceva de dragul căutării ca să spunem neapărat "uite ai greşit!"

HarapAlb

Citat din: Teodor Sarbu din Octombrie 09, 2011, 06:35:37 PM
Citatul complet este:
"Ştiţi prea bine că dacă un electron întâlneşte un pozitron se produce o anihilare rezultând două sau trei cuante de lumină. Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. Calculele nu diferă prea mult şi dacă considerăm că rezultă două sau trei cuante de lumină."
Din pura curiozitate, cum schimba contextul intelesul afirmatiei scrisa in litere ingrosate ?  ::)

Citat
Oare mai este ceva de spus? Poate doar sa ne pierdem timpul căutând ceva de dragul căutării ca să spunem neapărat "uite ai greşit!"
Impresia mea este mai mult de "mai ai de studiat" decat de "uite ai gresit".

Teodor Sarbu

M-ai dezarmat total. La atâta rea credinţă nu m-am aşteptat niciodată. Nici măcar dacă ai scuza că nu poţi greşi niciodată. În sfârşit omul cât trăieşte mai învaţă în special despre semenii lui. Sigur că nu mă aştept, oricâtă dreptate aş putea avea şi în nici-un caz dacă sunt un adversar al fizicii oficiale. Nu în totalitatea ei ci în special a fizicii fundamentale. Probabil dacă ai recunoaşte cât de cât că ai greşit ai fi şi tu blamat şi exclus dintr-un anumit cerc pe care nu îl conosc. Merită?

HarapAlb

Alta perla, asta e de Catavencu:
Citat din: Teodor Sarbu din Octombrie 09, 2011, 10:03:34 PM
(...) şi în nici-un caz dacă sunt un adversar al fizicii oficiale. Nu în totalitatea ei ci în special a fizicii fundamentale.(...)

Greu se poate incropi o discutie coerenta, eu cred ca e o mare realizare ca cineva a catadicsit sa citeasca ce ai scris si sa raspunda subiectului de discutie din primul mesaj. Putinii interlocutori pe care-i ai ii respingi prin tendinta de a demonstra cat de bine ai inteles tu totul si cum ai fizica fundamentala, oficiala si neoficiala la degetul mic de la picior.

Teodor Sarbu


cristi

Domnule Sarbu,

Nu stiu daca v-am spus, dar teoria dumneavoastra pare foarte apropiata de cea propusa aici:
http://home.claranet.nl/users/benschop/electron.pdf
Si aici electronul este descris ca o cuanta de lumina, prinsa ("trapped") intr-un fel de banda Moebius, asa cum arata figura 1 din lucrare.
Nu stiu insa mai multe detalii, l-am intrebat pe autorul lucrarii (care imi este coleg) cum vine chestia asta a lui, dar nu m-a lamurit :(

numai de bine
cristi
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club