Multumesc pentru explicatii lui AlexandruLazar si lui HarapAlb.
Am mai gasit mergând la referinţele indicate în acel post de pe PF menţionat anterior de mircea_p si un articol dintr-un Scientific American mai vechi in care sunt demontate o serie de idei eronate despre Big Bang si expansiunea Universului:
http://www.mso.anu.edu.au/~charley/papers/LineweaverDavisSciAm.pdfE cel mai bun material de popularizare pe aceasta temă pe care l-am găsit.
Se vorbeşte pe acolo şi despre dimensiunile universului observabil, estimate la 46 de miliarde de ani-lumină; de aceea cred că formula folosită pentru distanţa până la acel quasar, adică 28 de mld. de a.l., pare în regulă.
Dacă acceptăm ca dimensiuni ale universului observabil cifre de genul 46 mld. de a.l. (
apropos, cum s-o fi ajuns la cifra asta?), atunci si estimarea acelei distante la 28 mld. de a.l. mi se pare ok. Cu rezerva că, aşa cum spunea şi EllaKosta, nu putem şti şi nu avem cum afla care este starea quasar-ului la 13 miliarde de ani după ce a emis lumina pe care noi o vedem astăzi.
Later edit:
Topicul de pe PF menţionat mai sus explică modul de a estima dimensiunile universului observabil. O descriere matematică pentru cei familiarizaţi cu astrofizica şi cosmologia. Deci nu şi ptr. mine, aşa ca, dacă o fi posibil, poate ne traduce cineva în limbaj de popularizare ce scrie pe acolo...
In mesajul meu anterior intrebam si despre conservarea energiei. Daca un tren de fotoni pierde energie din cauza deplasarii spre rosu cosmologice, cum se mentine totusi fizica in limitele conservarii energiei? Unde se regaseste energia pierduta astfel?