Si ca sa fie mai interesant, sa facem o discutie bazata pe un caz practic real.
De pilda cazul navetei spatiale care intra de pe o orbita inalta in straturile superioare ale atmosferei. Bazandu-ne pe logica lui Tavy, nu am putea spune daca naveta se incalzeste sau nu, nefiind un sistem in echilibru termodinamic, neputand (fiindca este nestiintific) sa folosesti temperaturile locale pentru a construi o harta de distributie a temperaturilor care sa-ti dea o imagine de ansamblu a ceea ce se intampla cu naveta. Cu alte cuvinte, scutul termic este o abureala care este pusa in carca platitorului de taxe american si pina la urma si a noastra prin intermediul economiei globale.
În nici un caz nu o să am timp și răbdate să răspund la tot ce ai scris aici, mai ales că observ că tu nu ai investit suficient efort ca măcar să nu te contrazici singur.
O să mă rezum doar la paragraful citat.
neputand (fiindca este nestiintific) sa folosesti temperaturile locale pentru a construi o harta de distributie a temperaturilor care sa-ti dea o imagine de ansamblu a ceea ce se intampla cu naveta
Când am spus eu că este neștiințific să faci o hartă cu distribuția temperaturilor?
Cu alte cuvinte, scutul termic este o abureala care este pusa in carca platitorului de taxe american si pina la urma si a noastra prin intermediul economiei globale.
Din fericire proiectanții scutului nu țin cont de vreo medie a temperaturilor ci țin cont exact de distribuția temperaturii pe suprafața navetei.
În ce privește încălzirea navetei, nu prea ai cum să afirmi asta, conform DEX avem:
A SE ÎNCĂLZÍ mă ~ésc intranz. 1) A deveni (mai) cald; a căpăta o temperatură mai înaltă.
Cum putem afirma despre un sistem că se încălzește dacă acesta nu trece de la
o temperatură mai scăzută la
o temperatură mai ridicată?
Pentru cei care nu au studiat mai în amănunt termodinamica, temperatura este o mărime în general greșit înțeleasă. Din punct de vedere teoretic, al fizicii statistice, temperatura nu este definită decât pentru sisteme termodinamice aflate la echilibru, în lumea reală nu prea găsim astfel de sisteme dar putem considera anumite situații sisteme aflate foarte aproape de echilibru și atunci, echivalând acele sisteme cu un sistem la echilibru, vorbim despre temperatura unui corp real.
Naveta spațială este departe de a fi un corp la echilibru și din acest motiv nu putem vorbi despre o temperatură a navetei, pe de altă parte, o porțiune suficient de mică din navetă (din scut dacă vrei), pentru un timp suficient de scurt, poate fi aproximată cu un sistem la echilibru și din acest motiv putem vorbi despre temperatura navetei/scutului în poziția cutare la momentul cutare.
Ca să mai înțelegi cum vine cu media temperaturilor.
Ești de acord nu mine, sper, că corpul

este considerat mai cald decât corpul

dacă punând în contact cele două corpuri are loc un transfer de căldură de la

la

și este mai rece dacă punând în contact cele două corpuri are loc un transfer de căldură de la

la

.
Fie

un sistem aflat la echilibru termodinamic cu temperatura

.
Fie

un sistem format din două subsisteme

și

care pentru un timp suficient de scurt pot fi considerate că se află fiecare în echilibru termodinamic, cele două subsisteme sunt în contact dar sunt separate printr-o membrană rău conducătoare de căldură astfel încât să putem considera că împreună formează un sistem care nu este la echilibru dar și că putem considera cele două subsisteme fiecare suficient de aproape de echilibru.
Fie

și

temperaturile subsistemelor

și respectiv

îndeplinind condiția

.
Dacă vom pune sistemul

în contact cu subsistemul

, deoarece

vom avea un transfer de căldură de la sistemul

la subsistemul

și implicit la sistemul

, de unde putem concluziona că
sistemul
este mai cald decât sistemul 
.
Dacă vom pune sistemul

în contact cu subsistemul

, deoarece

vom avea un transfer de căldură la sistemul

de la subsistemul

și implicit de la sistemul

, de unde putem concluziona că
sistemul
este mai rece decât sistemul 
.
Astfel ajungem la contradicția:

este în același timp și mai cald și mai rece decât

de unde trag eu concluzia că este greșit să compari cele două sisteme din punctul de vedere mai cald mai rece și este greșit să vorbești despre o singură temperatură care l-ar putea caracteriza global pe

.