Prin urmare cand se afirma ca un corp are o anumita temperatura fie el (un om - http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/bbrc.html#c4) sau pamantul, ori soarele, ori temperatura radiatiei de fond (http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/bbrc.html#c2) se face referire la aceasta medie.
Ar fi foarte frumos dacă s-ar face referire la această medie de fiecare dată când se face acea afirmaţie, dar din păcate nu e aşa

. De exemplu, în cazul Pământului, temperatura definită în acest fel nu este reprezentativă pentru fenomenele atmosferice. E corectă pentru corpuri mici fără atmosferă/cu atmosferă rarefiată, sau pentru corpuri la care mecanismele interne asigură o tendinţă globală într-un anumit sens, inclusiv pentru atmosferă (e.g. pentru soare). Dacă te plimbi cu termometrul pe suprafaţa Soarelui, o să îţi indice 6000 K cea mai mare parte din timp; dacă te plimbi cu termometrul pe suprafaţa Pământului o sa-ţi indice 300 K pentru o fracţiune foarte mică din timp.
În general, după cum îi spune si numele, e o metodă care se poate aplica pentru corpuri care aproximează un corp negru.
Mediile respective (care se fac pe diverse perioade de timp ptr. a elimina anumite erori sistematice - http://data.giss.nasa.gov/gistemp/2011/ - de ex. datorita ciclului de activitate solara) pe termen lung asa cum am afirmat de nenumarate ori pina acuma, dau o imagine asupra evolutiei temperaturilor globale (puteti sa le numiti cum doriti - nu schimba esenta modului cum au fost ele determinate). Este modul prin care se poate cuantifica o anumita tendinta: de incalzire sau de racire a pamantului ca si un sistem complex, care chiar daca nu este 100% corect, se poate afirma cu suficienta rigurozitate ca este in echilibru termodinamic ca PLANETA.
Te rog, nu mai trage figura cu sistemul complex, mi se ridică părul de pe spinare -- toate lucrurile pe care asistenţii cu care aveam ore în facultate nu aveau chef să le analizeze ajungeau inevitabil "sisteme complexe" cu metode de analiză "relativ dificile" şi astfel erau "destul de greu de analizat". Faptul că sistemul e complex sau simplu nu înseamnă că trebuie să facem concesii în examinarea logică.
Dacă tendinţa este, aşa cum încerci să afirmi, una globală, atunci ea ar trebui să fie constantă şi uniformă pe suprafaţa Pământului. Şi totuşi, deşi:
The year 2011 is the 9th warmest in the GISS analysis. Nine of the ten warmest years are in the 21st century, the only exception being 1998, which was warmed by the strongest El Niño of the past century.
se pare că tot în secolul 21 s-au stabilit destule recorduri de minime de temperatură (
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_weather_records#Cold ), unele chiar în 2011, distribuite destul de aleator pe suprafaţa globului, ceea ce presupun că, în mod logic, e imposibil într-un sistem (indiferent cât de complex) care are tendinţa
globală de a se încălzi. Sau nu e globală?
N-am nimic împotriva ideii că nu e globală, iar tendinţa de încălzire se poate la fel de bine stabili local, analizând izotermele -- dar asta te va limita la caracteristici locale. Ceea ce e perfect în regulă dpdv-ul meu, e ceva cu care poţi lucra şi care te poate duce la concluzii utile, mai puţin articolele cu omg o să luăm foc cu toţii!
Apoi, o media unei mărimi de stare îţi poate indica evoluţia pe termen lung a mărimilor de intrare şi de ieşire numai dacă sistemul este unul liniar. Exceptând cazul în care Pământul e un astfel de sistem (şi presupun că nu vrei să spui că este...), valoarea
predictivă a unei mărimi medii e destul de limitată.
Temperatura medie nu poate fi IMPUSA unui corp, asa cum inaltimea medie nu poate fi IMPUSA unui copil. Nu o sa-l lungesti sau sa-i tai din picioare ca sa-l aduci la medie... Este doar o marime statistica (spuneam ca nu trebuie sa aiba un corespondent in lumea fizica) si alaturi de deviatia standard obtii si distributia de valori locale - care inteleg ca pina la urma nu o constesta nimeni...
Nu respinge argumente pe bază de semantică. Ai vrut semnificaţia mediei unior înălţimil -- asta este. Se poate impune foarte uşor, întreabă-l pe Procust. Faptul că o mărime este statistică nu înseamnă că trebuie să fie lipsită de un corespondent fizic -- dacă ar fi, ar putea face destul de puţin predicţii de natură
fizică, nu?
Apropo:
Mediile respective (care se fac pe diverse perioade de timp ptr. a elimina anumite erori sistematice
Erorile sistematice nu se vor elimina absolut niciodată prin mediere, pentru că nu au caracter aleator. Dacă ruleta cu care măsori o distanţă este prost fabricata şi e mai lungă decât ar trebui, astfel încât ea introduce de fiecare dată (i.e. în mod "sistematic") o eroare de +1 cm la 1 m, toate măsurătorile vor fi greşite cu +1 cm, si poţi sa mediezi un milion de valori fără să scapi de centimetrul ăla de eroare.