e-, ai fixul cu tactica de paie, crede-ma.
Repet, tactica se numeste "omul de paie". Nu exista "tactica de paie", asta e o inventie elucubranta de-a ta. Chiar asa greu este sa citesti cu atentie ce se scrie pe aici? Cat timp vei folosi aceasta tactica, eu o voi combate, si-ti voi atrage atentia asupra acestui lucru. Daca tu nu intelegi ca tactica asta nu functioneaza pe acest forum, sper ca macar ceilalti sa inteleaga vazand exemplul negativ dat de tine.
Tavy a afirmat in nenumarate ori ca temperatura este doar definita pentru sistemele termodinamice in echilibru.
Da, asta a spus, iar eu subscriu acestei afirmatii. Ce nu pricepi tu, se pare, este ca aceasta definitie se refera la cazul teoretic, adica ideal. In realitate, asa cum nu exista un "cerc" perfect, nu exista nici "sistem in echilibru termodinamic" perfect. Deci, in realitate, aplicam teoria la cazurile aproximative. Daca am aplica-o strict cazurilor ideale, nu am aplica-o deloc.
In primul rand cred ca este esential sa intelegem ce este un sistem in echilibru termodinamic. Acesta este o absolutizare teoretica a starii unui sistem.
Da, asa este in teorie. In realitate, aplicam aceasta teorie, la cazurile aproximative pe care le avem.
Orice sistem real ai considera, prezinta fluctuatii de temperatura, presiune, volum.
Corect.
Atunci intrebarea care se pune este: care lege sau unde este delimitat in fizica sistemul teoretic fata de unul real, in speta daca discutam de echilibru termodinamic - exista vreo lege in fizica care spune ca daca ai o fluctuatie de sub 0.1% a temperaturii atunci avem STARE DE ECHILIBRU TERMODINAMIC? valoarea data de 0.1% este cu titlu relativ, poate fi orice valoare reala. Precizati voi care este legea in fizica care face aceasta delimitare de unde putem considera ca peste acea fluctuatie sistemul este dinamic si sub acea valoare este in ECHILIBRU. Eu nu stiu sa existe asa ceva, dar poate ca stiti voi.
Nu exista asemenea "legi". A pune astfel de intrebari denota cat de putin ai inteles tu demersul stiintific.
Ceea ce vad eu ca nu intelegi este faptul ca, in realitate, exista cazuri de sisteme care pot fi aproximate cu cazul ideal de echilibru, iar altele care nu pot fi aproximate cu sisteme in echilibru. Cand poate fi aproximat un sistem cu cazul ideal, e ceva ce tine de teoria aplicata, si de nivelul de precizie pe care il dorim in rezultate. Aerul dintr-o camera inchisa, fara surse de caldura sau refrigerare, poate fi considerat in echilibru termodinamic pentru viata de toate zilele, de aceea un termometru pe perete e suficient ca sa stim "temperatura camerei". In cazul productiei de piese de mare precizie, care se pot deforma din cauza temperaturii, se fac masuratori mult mai precise si notinuea de "temperatura camerei" nu se mai aplica pe baza unui termometru pe perete. E mai clar acum?
Daca pamantul nu s-ar bucura de o oarecare stare de echilibru termodinamic, intr-un scurt timp ori am fierbe, ori am ingheta. Faptul ca nu s-a intamplat asta inca, este o dovada ca pamantul se afla intr-o stare apropiata de echilibru termodinamic.
Ok, iata de unde vin neintelegerile. Daca tu definesti in acest fel "echilibrul termodinamic" al Pamantului, atunci nu mai are rost sa te certi (adica sa discuti in contradictoriu) cu ceilalti. Tu ramai la definitia inventata de tine, nu te obliga nimeni sa folosesti termenii consacrati cu sensurile lor corecte. Macar acum stiu de unde vin erorile pe care le afirmi/crezi.
Deci vine intrebarea: care e temperatura si presiunea globala a unui sistem care nu este in echilibru termodinamic (partile sale au temperaturi si presiuni locale diferite)? Ai vreun raspuns la intrebarea asta, sau nu?
La un anumit moment poti calcula valorile locale, pentru parametrii de stare si eventual poti intocmi harti de distributie ptr. aceste valori. Si cred ca se pot prelucra si statistic aceste date. (...stiu, credinta mea nu face 2 bani... Asta este!).
Tocmai asta este "problematica". Ce fel de prelucrari statistice sunt relevante? Medierea valorilor locale nu este o prelucrare relevanta (si nici nu se poate numi "temperatura medie globala").
Care sunt asemanarile dintre "atomii super-raciti" si Pamant, ca sa te conduca la ideea ca aceasta comparatie e relevanta?
Una simpla. Chiar si cele mai atent controlate sisteme, tot nu sunt in echilibru termodinamic in sensul strict al cuvantului.
Dar nimeni (in afara de tine) nu vorbeste de echilibrul termodinamic in sensul strict al cuvantului pentru sitemele reale. Faptul ca tu nu ai remarcat faptul ca in cazul "atomilor super-raciti" e vorba de masuratori
locale, pentru ca sistemul e de mici dimensiuni prin constructia experimentului, iar in cazul Pamantului masuratorile
locale nu pot fi extinse la sistemul global, inseamna ca tu chiar nu ai inteles despre ce e vorba in acest topic.
Atunci revin cu intrebarea, pina unde se admit fluctuatii (cat de mari sa fie ele) ca sa mai putem inca considera sistemul in echilibru termodinamic?...
Depinde de "fluctuatii" (ca variatii in timp si spatiu) si de precizia pe care o cautam in masuratori.
Daca e iarna si ai geamul deschis, dar ai dat drumul la soba cu toata puterea in camera, mai are vre-o relevanta masuratoarea termometrului intr-un anumit punct din camera, ca "aproximare a temperaturii camerei"?
Da. Vei obtine o distributie a temperaturilor in "camera" in functie de distanta (probabil dupa o lege exponentiala) fata de sursa de caldura de ex. Singura diferenta fata de cazurile acceptate de voi, este imprastierea numerica a datelor ptr. temperatura care va fi mai mare datorita conditiilor specifice acestui caz.
Nu, 07Marius, nu merge nici tactica asta. Schimbarea din mers a experimentului nu ma impresioneaza. Era vorba de un caz in care masuram "temperatura camerei" cu
un termometru.
In exemplul cu camera de la care am pornit, nu era vorba ca ai enspe mii de termometre si ca masori distributia temperaturilor in spatiu. Tocmai aici e toata complicatia. Cat de dese (spatial) trebuie sa fie masuratorile din camera ca sa fie relevanta "distributia"? Si mai ales, ce legatura exista intre distributia temperaturilor din camera, si "temperatura camerei"? Nu vezi ca faci exact aceeasi eroare din nou, confundand masuratorile locale cu valorile globale?
Nu inseamna insa ca temperaturile masurate nu au relevanta.
Dar nu a afirmat nimeni ca temperaturile masurate nu au relevanta
locala. Ci tocmai de relevanta globala e vorba, 07Marius. Tu insa faci confuzia intre local si global, insistand mereu pe valabilitatea locala (pe care nu o contesta nimeni pe aici), cand problema este relevanta masuratorilor pentu nivelul global.
Este un sistem dinamic si prin aceste masuratori studiezi dinamica lui.
Bun, ce relevanta are pentru un sistem dinamic sa faci media temperaturilor la nivel global? Si care temperaturi le iei in calcul, care "locuri" dau masuratori relevante?
Se face cu succes la motoarele cu ardere interna (unde in camera de ardere nici presiunea, nici temperatura nu este uniforma) dar, lucrezi cu niste valori medii care te ajuta sa poti calcula puterea, lucrul mecanic etc. Sau poate considerati ca in acest caz, avem de-a face cu sisteme in echilibru termodinamic?
Conform definitiei tale, da.
e-