o temperatură a organelor interne
Nu ma pot abtine: tie nu iti crapa obrazul de rushine? Exista o temperatura a organelor interne? Chiar exista? Sunt organele interne systeme la echilibru termodinamic, sau in apropiere? Nu ai zis ca systemele la neechilibru termodinamic nu au temperatura definita?
Zi-ne si noua informativ ce temperatura are creierul, si zi-ne-o asa ne minunam ca noi toti stim ca numai echilibru termodinamic nu e boala de care sufera creierul ala, dar cumva acea stare de echilibru "exista" in el, ca nu degeaba debiteaza prostii! 
Nu am afirmat că sunt la echilibru termodinamic ci foarte aproape de echilibru termodinamic. Sistemele care sunt foarte aproape de echilibru termodinamic por fi aproximate cu un sistem la echilibru și atunci se poate vorbi despre o temperatură a lor.
Dacă tu consideri că organele interne sunt atât de departe de starea de echilibru termodinamic poate ne spui ce anume le face să sie atât de departe de acea stare.
Important este că, un organ intern, pus în contact cu un corp izolat de altele, va ajunge cu acesta la un echilibru, în sensul că la un moment dat nu va mai exista un schimb de căldură între organul intern și acel corp, pe un interval de timp rezonabil de mic, bineînțeles.
Interesant unde pot duce anumite paralele. De fapt, pastrand scara proportiilor, poti face o paralela intre masurarea temperaturilor dintr-un sistem biologic si entitatile componente, sau a climei pamantului si fractiunile componente: atmosfera, oceane etc.
Daca poti aproxima starea termodinamica a unui organ intern ca fiind la echilibru, eu zic ca la fel de bine se poate face cu sisteme macro, la scara planetara sau de ce nu extins la nivelul galaxiilor, sau a universului.
Sa revenim la chestii mai "marunte" si sa le analizam dintr-o alta perspectiva. De pilda temperatura in interiorul unei celule biologice. Celula este "caramida" din care se construieste un organ... care am vazut ca poate fi "apropiat" de starea de echilibru termodinamic. Cel putin, asa mi s-a parut din expunerile anterioare. Dar, iata ca la nivelul celulei lucrurile sunt destul de complicate, cel putin d.p.d.v. al masurarii temperaturii.
"
The inside of a cell is so complicated, and we know very little about it,” he pointed out. “When one thinks about chemistry, temperature is one of the most important physical factors that can change in a chemical reaction. So, we really wanted to know more about the chemistry inside a cell, which can tell us more about how the chemistry of life occurs.”
Scientists long have suspected that temperatures vary inside individual cells. Yang explained that thousands of biochemical reactions at the basis of life are constantly underway inside cells. Some of those reactions produce energy and heat. But some cells are more active than others, and the unused energy is discharged as heat. Parts of individual cells also may be warmer because they harbor biochemical power plants termed mitochondria for producing energy."
http://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2011/august/nano-thermometers-show-first-temperature-response-differences-within-living-cells.htmlDaca la nivelul unei singure celule temperatura poate fi atat de diferita, cum atunci un organ poate fi vazut la echilibru termodinamic...? Strict vorbind, nu poate. Insa daca vrei sa rezolvi probleme, sa intelegi fenomene, trebuie sa faci aproximari. Asta este, ca ne place sau nu. Daca vei studia sa vezi cum variaza temperatura in interiorul unei componente a celulei, luand in calcul entitati si mai miniaturale ale celulei, vei gasi iarasi "o vraiste" de distributii de temperaturi. De aceea, conceptul de "temperatura locala" poate fi considerat ca si o aproximatie, oricat de local ai masura temperatura. Temperatura este o marime strict statistica, iar variatiile statistice se studiaza cu distributii, medii, abateri etc.
Oricum, eu am mai invatat cate ceva de la ambii interlocutori: Tavy si Stark. Daca am lasa orgoliul deoparte, cred ca am profita mai mult de cunostintele fiecaruia de pe forum.
Cele bune.