Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Viteza luminii

Creat de styhl, Aprilie 06, 2011, 10:49:45 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

styhl

Nu demult m-au aparut niste probleme (foarte neclare) despre lumina si unele proprietati ale ei, cine ma poate ajuta?
1) Din ce cauza viteza luminii nu este infinita, adica instantanee? Urmatoarele intrebari ar putea duce la raspunsul acestei intrebari?!
2) Din ce cauza viteza luminii este diferita , in diferite medii de propagare a ei???
3) Unii savanti presupun ca nu poate (ceva) sa se transmita din un punct in altul, daca nu exista un mediu de transmitere. Cum credeti poate ca mediul de transmitere (a luminii) este chimpul gravitational (electrostatic), care difera in dependenta de intensitatea sa?
4) Masa luminii. Ca atare nici o boaba nu inteleg ce este definitia masei  ;D , ca ar exprima o cantitate de substanta masurata la nivel macroscopic, ha si ce inseamna substanta (si ea la rindul ei tot este compusa din alte elemente). Dar hai fie, continuu gindul pina la capat.
Se stie ca masa protonului, neutronului este 1, masa electronului e 1/(o mie si nustiu cit)  si din cite am auzit eu ca nimeni nu stie raspunsul concret care este masa luminii (fotonului) si daca ea exista. Ei bine va pot eu ajuta putin. Sunt o multime de experimente prin care sar putea demonstra existenta sa. 1) Efectul de observator. 2) Experimentul lui styhl  ;D. In acest experiment se va folosi termenul reculul. Sa ne inchipuim un experiment executat foarte fin in spatiu. Un corp (cit mai mic) este (improscat) luminat de o sursa de lumina cit posibila de puternica, daca acest corp isi va modifica positia din momentul iluminarii, atunci va mai garantez a 2 oara ca lumina are masa. 3) Nu prea cred ca ar exista ceva ce nu are masa.
Da, si cine doreste sami explice mai clar despre chimpul gravitational (electrostatic), deasemeni cam nimic nu inteleg despre copozitia sa si definitile lui.
Mersi anticipat.

Electron

Am mutat aici acest topic, deoarece autorul nu se rezuma la a pune intrebari, ci mai si emite ipoteze personale contrare stiintei actuale.

e-
Don't believe everything you think.

AlexandruLazar

Citat din: styhl din Aprilie 06, 2011, 10:49:45 PM
Nu demult m-au aparut niste probleme (foarte neclare) despre lumina si unele proprietati ale ei, cine ma poate ajuta?
1) Din ce cauza viteza luminii nu este infinita, adica instantanee? Urmatoarele intrebari ar putea duce la raspunsul acestei intrebari?!

Nu știu să îți spun "din ce cauză" dar cred că foarte multe lucruri ar fi foarte ciudate și foarte diferite decât acum dacă ar fi infinite.

Citat2) Din ce cauza viteza luminii este diferita , in diferite medii de propagare a ei???

Poate un specialist în optică ar fi mai în măsură să răspundă la asta, dar în principiu pentru undele electromagnetice este din cauză că rețeaua cristalină a fiecărui tip de substanță interacționează în mod diferit cu undele electromagnetice care se propagă prin ea și implicit, îi influențează viteza de deplasare în moduri diferite.

Citat3) Unii savanti presupun ca nu poate (ceva) sa se transmita din un punct in altul, daca nu exista un mediu de transmitere. Cum credeti poate ca mediul de transmitere (a luminii) este chimpul gravitational (electrostatic), care difera in dependenta de intensitatea sa?

Nici eu nici, și presupun că nici altcineva nu crede că mediul de transmitere al luminii este un câmp gravitațional sau electrostatic. Ce înțelegi prin mediu de transmitere? Și de unde ți-a venit ideea că acesta ar fi, în cazul luminii, un câmp gravitațional?

Citat4) Masa luminii. Ca atare nici o boaba nu inteleg ce este definitia masei  ;D , ca ar exprima o cantitate de substanta masurata la nivel macroscopic

Mai e un topic despre asta pe aici. Masa nu măsoară cantitatea de substanță.

Eugen7

Citat din: styhl din Aprilie 06, 2011, 10:49:45 PM
1) Din ce cauza viteza luminii nu este infinita, adica instantanee?
E o intrebare care tine mai mult de filozofie nu de stiinta...

Faptul ca viteza luminii este constanta, este o proprietate intrinseca a universului. (Constantele fizice trebuie acceptate http://ro.wikipedia.org/wiki/Constant%C4%83_fizic%C4%83)

Dupa cum am spus si cu alte ocazii, stiinta nu poate spune nimic despre cauza legilor naturii. Stiinta studiaza fenomenele din univers (ce se produc pe baza acestor legi), acceaptand aceasta realitate, si nu isi propune sa se intrebe "de ce sunt legile asa si nu altfel"?

Daca viteza luminii ar fi infinita atunci nu ar mai exista zi si noapte :) (cerul noptii ar fi luminos ca ziua din cauza luminii ce ar veni instantaneu de la stelele din univers).
Daca viteza luminii in vid (c) nu ar fi viteza maxima de propagare a campului gravitional (curbura spatiu-timpului), ci acesta s-ar propaga cu viteza infinita, atunci universul nu ar putea exista in acest mod (nu ar putea exista galaxii, sisteme solare etc...).
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

styhl

   Privitor la aceia ce spui (Eugen 7) ca daca viteza luminii ar fi instantanee atunci nu ar mai fi noapte cam nu sunt deacord (sau poate ca nu team inteles). Ce vrei sa spui ca noi (globul Pamintesc) nu primeste permament ( o cantitate foarte mica de lumina) de la stele? Ba cred ca preimeste (si ziua si nuaptea), numai ca cantitatea (intensitatea ) acestei lumini este foarte foarte mica.
   Orice intrebare (eu asa cred) bine formulata, are explicatia sa. Indeferent ca aceasta ar fi "pur si simplu asa", sau ca ar fi o constanta a fizicii si doamne fereste sa ne atingem de ea.
   

Larisa

  Stelele au o lumina mult mai mare decat a soarelui exista unele stele  mai mari decat soare de cateva mii de ori,dar deoarece Pamanul este foarte departe(cativa zeci sau mii de ani lumina distanta) de ele nu primim lumina mare.
  Soarele este mai mic decat stelele dar este mai aproape de Pamant si de aceea primim o lumina mult mai intensa.

Eugen7

#6
Citat din: styhl din Aprilie 07, 2011, 10:54:10 AM
    numai ca cantitatea (intensitatea ) acestei lumini este foarte foarte mica.
Cantitatea este foarte mica tocmai pentru ca pachetele (cuantele) de lumina sunt limitate de viteza luminii si ele ajung pe rand la noi. Daca viteza luminii ar fi infinita (si nu limitata), atunci pachetele (cuantele) de lumina, de la toate stelele din univers, ar ajunge instantaneu la noi indiferent de distanta, intr-o cantitate foarte mare, si din acest motiv noaptea cerul a fi luminos ca si ziua.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

styhl

 Nu sunt deacord cu tine (Eugen7) absolut deloc.
Poate ca nu am idee despre cuante, sau ce mai spuneai, dar nici nu te rog sa-mi explici ce inseamna cuante de lumina (nu cred ca imi vei putea explica, dar si iti garantez ca nimeni nu stie pina la urma definitia bine pusa la punct). Insa, de ce nu sunt cu tine deacord: Inchipuiti (deseneaza) un punct (o sursa de lumina). Fa un cerc in jurul lui (punctul sa fie centrul cercului), apoi mai fa un cerc concentric, apoi trage o dreapta (ce va trece prin centru). Si cum tu acum afirmi ca  cantitatea (intensitatea) de   lumina va fi aceiasi in toate cele 5 puncte, cam nu prea as fi deacord cu aceasta noutate (pentru mine), (aceasta in cazul cind afirmi ca viteza luminii ar fi infinita si din ce cauza pe pamint ar fi numai ziua) .

Eugen7

Citat din: Larisa din Aprilie 07, 2011, 11:07:40 AM
  Soarele este mai mic decat stelele dar este mai aproape de Pamant si de aceea primim o lumina mult mai intensa.

Asa este. Ziua pamantul primete o cantitate foarte mare de fotoni, intrucat soarele este cea mai aproape stea. Un foton emis de soare ajunge la pamant doar dupa aprox 8,3 min (intrucat se deplaza cu viteza luminii iar distanta pamant soare este de aprox 150 mil km).

Daca fotonii nu ar calatori prin univers cu viteza luminii ci s-ar deplasa instantaneu pe orice distanta (cu viteza infinita), atunci cantitatea de fotoni ce ar ajunge la pamant (noaptea spre exemplu) ar fi foarte foarte mare (caci ar veni instantaneu fotoni de la toate stelele din univers), ceea ce ar determina ca noaptea sa nu mai existe (de fapt intreg universul ar fi luminos).
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Electron

Citat din: styhl din Aprilie 07, 2011, 11:49:57 AM
[...] ce inseamna cuante de lumina [...] si iti garantez ca nimeni nu stie pina la urma definitia bine pusa la punct).
Pe ce anume iti bazezi tu aceasta garantare? Chiar stii tot ce stiu si tot ce nu stiu toti ceilalti de pe planeta?

e-
Don't believe everything you think.

Larisa

#10
cuanta de lumina este fotonul.Ce este asa de greu daca te documentezi?Cand cauti definitia fotonului ea incepe :"fotonul se mai regaseste si sub denumirea de <cuanta de lumina>.."
 Ca tot veni vorba de cuanta ce este constanta lui Planck si la ce se foloseste?

Eugen7

Citat din: Larisa din Aprilie 07, 2011, 12:22:15 PM
ce este constanta lui Planck si la ce se foloseste?
Cu cât încercăm să măsurăm mai precis poziţia particulei, cu atât scade precizia vitezei măsurate pentru particulă şi viceversa.
Heisenberg a arătat că incertitudinea poziţiei particulei înmulţită cu incertitudinea vitezei sale şi înmulţită apoi cu masa particulei, nu poate fi niciodată mai mică decât o anumită cantitate numită, constanta lui Plank. Mai mult, această limită nu depinde de modul în care se încearcă măsurarea poziţiei sau vitezei particulei, sau de tipul particulei, ci principiul de incertitudine formulat de Heisenberg este o proprietate fundamentală, inevitabilă, a lumii.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Larisa

   Totusi eu am o nelamurire constanta lui Planck a fost propusa cu referire la problema radiatiei de  corp negru.Totusi de ce oamenii de stiinta nu au mai continuat sa cerceteze despre gaura neagra?Am inteles de la un profesor in domeniul cuanticii ca lipseste o particula.Dar totusi legea lui Planck spune ca radiatiile electromagnetice ale unui corp negru pot fi modelate ca o multime de oscilatori armonici cu energia cuantica.

sicmar

Citat din: styhl din Aprilie 06, 2011, 10:49:45 PM
Nu demult m-au aparut niste probleme (foarte neclare) despre lumina si unele proprietati ale ei, cine ma poate ajuta?
1) Din ce cauza viteza luminii nu este infinita, adica instantanee? Urmatoarele intrebari ar putea duce la raspunsul acestei intrebari?!

Mi-e greu să înţeleg exact sensul întrebării.
Bănuiesc că nu se pune la îndoială faptul viteza luminii este finită; că viteza luminii este finită este dovedit experimental.
Atunci, întrebarea ar putea fi înţeleasă aşa:
Există teorii care să dovedească că finitudinea vitezei luminii decurge din anumite cauze?
Aici este mai complicat de răspuns pentru că se intră într-un cerc vicios deoarece teoriile, la rândul lor, sunt făcute (abstracţie făcând de cele ale ageamiilor în domeniu :) sau excursurile teoretice voit contrafactuale) astfel încât să concorde cu datele experimentale. Ele întotdeauna pornesc de la anumite premize teoretice (cauze) şi tind să explice, pe baza lor, fie efectele detectate experimental fie ceea ce alte teorii acceptă drept premize. În cascada ce cauze-efecte, se ajunge la căutarea cauzei ultime căreia fizicienii îi spun principiul antropic, reductibil la dacă n-ar fi aşa, noi n-am exista şi nu ne-am pune întrebarea. Religiile au, evident, explicaţia lor asupra cauzei ultime, dar asta iese din sfera de interes de aici.
Rămâne întrebarea teoretică, contrafactuală: cum ar fi dacă viteza luminii ar fi infinită? Atunci legile fizicii n-ar mai fi cele cunoscute. Nu ştiu dacă a făcut cineva vreo astfel de teorie, care în orice caz ea n-ar avea nimic de-a face cu universul nostru cel puţin din câte ştim despre el.

styhl

 De ce sunt pe forum - tocmai ca nu stiu (inteleg ) o multime de lucruri.
Dar, din intrebarile pe care le-am pus, o multime din ele au ramas nelamurite (cei ce incercau sa explice, tot pina la urma se inglodau).
De ce mai sunt in prezent cercetatorii, savantii si intrebarile - desigur caci din cauza ca nu este totul clar pina la urma.
 As mai vre sa adaug ceva in plus inafara la aceasta tema/ nu pre inteleg misiunea moderatorilor de pe acest forum, uneori ei cam isi asuma prea multa responsabilitate si incearca sa raspunda la unele intreberi ce nimeni (poate) nu stie raspunsul, mie mia aparut asa o intrebare, ei stiu oare de cuvintele "Nu stiu" sau le este rusine sa le spue?! Desigur este foarte greu sa fii moderator la un forum stiintific.
 Eugen7, cu parere de rau dar tot nu te pot intelege. Chiar daca sa zicem luam o lanterna si batem in o directie anumita, usor putem observa cum lumina "se imprastie" scade intensitatea ei proportional cu distanta de la punct la punct.