Stie careva care e cel mai rau caz scenariu cu ce se poate intimpla la centrala japoneza (Fukushima ) cu probleme? Poate fi mai rau ca la Cernobil?
N-am auzit pe nimeni vorbind de vreo posibila explozie nucleara (reactie in avalansa), probabil nu exista masa critica sau materialul nu are cum sa ajunga intr-o dispunere care sa favorizeze reactia in avalansa, asa cum a afirmat Adi. Celalalt pericol este ca amestecul topit format din combustibil nuclear si moderator (zirconiu parca) sa atinga o temperatura atat de mare (cca. 2000 de grade Celsius) incat sa topeasca incinta ermetica a reactorului si sa se scurga in exterior, asa s-a intamplat la Cernobal.
Ce implicatii ar putea avea acel indicent de la Fukushima privind viitorul energiei pe fisiune nucleara?
Nu cred ca va determina acest accident viitorul energiei nucleare. Trebuiesc luati in considerare multi factori cand se iau decizii de a construi sau nu centrale nucleare. Anul asta sunt alegeri in Germania, apoi China are nevoie de electricitate pentru dezvoltare si nu cred ca o sa puna populatia sa pedaleze

Pe termen lung va fi cu siguranta exclusa daca obtinem suficienta electricitate din surse renovabile, insa pe termen scurt si mediu are un cuvant de spus mai ales daca se preconizeaza o criza a combustibililor fosili.