Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Popularizarea ştiinţei

Cum a ajuns Einstein la concluzia ca E=mc2 ?

<< < (2/33) > >>

Eugen7:

--- Citat din: Adi din Martie 11, 2011, 08:36:54 p.m. ---(...)
PS. Intr-adevar, asta e explicatia care arata de ce viteza unui corp nu poate depasi viteza luminii. Nu se refera la interactii. Interactiile se deplaseaza chiar cu viteza luminii.

--- Terminare citat ---
subscriu la cele afirmate.

Datorită echivalenţei masei şi energiei, energia pe care o are un corp datorită mişcării sale, se va adăuga masei sale (ceea ce va îngreuna mărirea vitezei). Acest efect este semnificativ numai pentru obiecte care se mişcă cu viteze apropiate de viteza luminii. Atunci când un corp se apropie de viteza luminii, masa lui creşte foarte rapid,  astfel încât este necesară din ce în ce mai multă energie pentru a-i mări viteza. Obiectul nu poate atinge viteza luminii, deoarece masa lui ar deveni infinită şi din echivalenţa masei şi energiei rezultă că ar fi necesară o cantitate infinită de energie pentru a atinge viteza luminii. De aceea, orice obiect se poate mişca numai cu viteze mai mici decât viteza luminii. Deci, numai lumina şi particulele care nu au masă intrinsecă se pot deplasa cu viteza luminii.

Ca o recomandare generala incearca a raspunzi la obiect, fara divagatii nenecesare ce ingreuneaza urmarirea discutiilor.
   (1) Nu trebuie sa citezi (incluzi) mesajele anterioare daca nu este necesar
   (2) Nu mai aduce citate din carti sau manuale daca nu-s necesare.

Scientia:
Mersi, Adi.
O să urcăm traducerea la noi şi o să anunţăm printr-un articol pe blog. Sper să bucure pe cât mai mulţi liceeni (şi nu numai) lectura în lb română a unei scrieri atât de importante a lui Einstein.

morpheus:
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Intr-adevar, a doua parte a mesajului original al meu trebuia sa fi vorbit si despre despre limitarea vitezei posibile de deplasare a unui corp. De fapt, mai degraba despre acest lucru.

Iar explicatia lui Adi pentru acest fenomen, desi in esenta matematica pura, e digerabila aproape pentru oricine. Ce nu mi-e clar e daca variatia masei unui corp cu viteza nu e ea insasi o consecinta a ideilor teoriei relativitatii, caz in care, cel putin la nivel logic, explicatia ar parea auto-referentiala.

Am dat peste un link unde se incearca o deducere a celebrei ecuatii intr-o maniera destul de simplu de inteles. Se spune pe acolo ca insusi Einstein ar fi sugerat abordarea. Poate aruncati si voi o privire si imi spuneti parerile voastre despre cele scrise in pagina de mai jos:

A shortcut to E=mc2

Adi:

--- Citat din: morpheus din Martie 11, 2011, 11:06:25 p.m. ---Iar explicatia lui Adi pentru acest fenomen, desi in esenta matematica pura, e digerabila aproape pentru oricine.

--- Terminare citat ---

Mersi, ma bucur.


--- Citat din: morpheus din Martie 11, 2011, 11:06:25 p.m. ---Ce nu mi-e clar e daca variatia masei unui corp cu viteza nu e ea insasi o consecinta a ideilor teoriei relativitatii

--- Terminare citat ---

Ba este! Einstein a introdus aceasta formula si in articolul tradus de mine se vede cu a dedus aceasta formula.


--- Citat din: morpheus din Martie 11, 2011, 11:06:25 p.m. ---, caz in care, cel putin la nivel logic, explicatia ar parea auto-referentiala.

--- Terminare citat ---

Deloc! Teoria relativitatii are doua axiome (postulate) si de acolo sunt deduse foarte multe lucruri. Nu e nimic auto-referential. Poti sa zici simplu ca din cele doua postulate rezulta formula masei in functie de viteza si aceasta formula a masei in functie de viteza arata clar ca toate vitezele sunt mai mici decat viteza luminii. O alta abordare este ca din cele doua postulate rezulta viteza compusa a doua sisteme inertiale si si acea formula arata ca in toate cazurile viteza compusa este mai mica decat viteza luminii. Si acea formula a vitezei compusa e explicata in articolul lui Einstein, dar asta e si in manualul de fizica de a 12-a. 

tavy:

--- Citat din: Adi din Martie 11, 2011, 08:36:54 p.m. ---Asta e cel mai simplu de explicat. Masa unui corp in functie de viteza e data de formula



--- Terminare citat ---
Am senzația că formula pentru masă nu poate explica decât de ce un corp cu masă de repaus nenulă nu poate atinge viteza luminii, formula nu este aplicabilă neapărat eventualelor corpuri care s-ar deplasa cu viteze peste viteza luminii și nici nu demonstrează că un corp nu poate trece de la viteză subluminică la viteza supraluminică fără să atingă viteza luminii. Consider că imposibilitatea depășirii vitezei luminii de un corp sau o interacție reiese mult mai clar din condiția de ne violabilitate a cauzalității.

Oricum, mulțumesc pentru articolul tradus, sper să-mi fac timp cât mai curând să-l citesc să văd cum gândea chiar Einstein în 1905, nu am știut că este disponibil un astfel de articol, o să-l caut și în engleză.

<Fara citari nenecesare>

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă