Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Popularizarea ştiinţei
Cum a ajuns Einstein la concluzia ca E=mc2 ?
Virgil:
--- Citat din: atanasu din Ianuarie 23, 2022, 09:31:26 a.m. ---Este interesant raspunsul tau si sper sa reusesc sa-l aprofundez, deigur citind tot acest fir ceea ce este destul de encombrant. Ce am scris eu este o judecata fizico- filozofica si se pare ca se apropie de exprimrea asimptotica data de Adi dar nu o implica in nici-un fel in mod obligatoriu ducand cum am spus doar la o ipoteza. Voi vedea daca este o demonstratie sau toate sunt de fapt doar ipoteze in cele analizate pe fir.
Nu stiu daca tu nu esti int-un cerc vicios adica daca viteza limitata a luminii si poate chiar si valoarea rezultata in calculul tau nu este cumva implicata in valorile utilizate. Asta poate o poti vedea tu...
In orisice caz interesanta explicatia lipsei lui 1/2 pe care si eu mi-m pus-o si ca elevul mertoriu citat ipottic am raspuns presupunand ca este un total energetic in care oeficientul numeric 2 nu are ce cauata dar nu am ajuns la argumentul tau tot ipotetic legat de Z=217 si are este deosebit.
--- Terminare citat ---
Trebuie sa corectez numarul Zmaxim=137 , si reprezinta valoarea limita teoretica a numarului de sarcina a unui atom ipotetic pentru care electronul cel mai apropiat de nucleu ar avea viteza luminii. Deoarece viteza electronului din atomul de hidrogen aflat in starea fundamentala este; V0=2,187.10^6 m/s; iar viteza luminii este c=2,997.10^8 m/s; atunci Zmax=2,997.10^8/ 2,187.10^6 =137,03;
Mai trebuie sa remarc ca aceasta valoare reprezinta inversul constantei structurii fine notata cu a , pe care o gasesti in fizica.
Navigare
Du-te la versiunea completă