Mici corecții.
De ce să trec pe Linux? Windows ce are?
Windows este un produs comercial, cu preţ bine delimitat, "closed-source" (cu alte cuvinte, îţi este mai greu să ţi-l adaptezi conform nevoilor şi dorinţelor tale întrucât nu ai acces la codul sursă). Marele avantaj al Windows-ului este că s-a impus pe piaţa desktop prin GUI (Graphical-User-Interface), într-adevăr prietenos, fapt ce îl face foarte uşor de utilizat. Însă multe programe destinate Windows-ului (MS Office, Adobe Acrobat, Adobe Photoshop etc.) sunt tot pe bani şi este destul de incomod să plăteşti pentru ceva (care ce e drept e bun şi destul de uşor de utilizat) sau să faci rost de key/crack de pe torrente/hacking sites...
Faptul că Windows ar fi mai ușor de utilizat decât GNU/Linux este un mit urban rămas de pe vremea când interfața grafică a „Linuxului” nu era dezvoltată pentru ușurința în utilizare iar producătorii erau la început și nu aveau ca prioritate dezvoltarea de aplicații pentru administrare. În zilele noastre Linux este cel puțin la fel de ușor de folosit ca Windows.
De asemenea, Linux este considerat a fi "mai sigur", cu un grad de securitate mai ridicat, mai stabil, întrucât încă nu este o ţintă a atacurilor celor răi, nefiind folosit la scară largă decât pe piaţa serverlor. De aceea nu ştiu dacă veţi auzi de ... "antivirus" pentru Linux 
Linux nu este mai sigur pentru că nu este folosit pe scară largă pe piața desktop, un alt mit, dimpotrivă, larga raspândire a acestuia pe piața serverelor îl face mult mai râvnit (dacă obții controlul unui sistem Linux ai mult mai multe posibilități decât dacă obții controlul unui Windows).
Stabilitatea și siguranța „Linuxului” vine din felul în care a fost gândit și calitatea codului. Spre deosebire de Windows care se trage dintr-un S.O. monotask monouser (MSDOS), Linux, de fapt UNIX, a fost gândit de la bun început ca un sistem multitask și multiuser fapt care a influențat întreaga arhitectură a sistemului.
În plus, GNU/Linux fiind un sistem cu surse deschise, erorile din programe sunt mult mai ușor de găsit și corectat.
Din punct de vedere al comunităţilor închegate, cele mai "cele" par a fi Ubuntu şi Mandriva. Cel mai bine este să urmăreşti cu atenţie ce au ales alţii folosind www.distrowatch.com.
Ar fi nedrept să considerăm că cele mai închegate sunt doar acestea, comunități închegate au și Fedora (
http://www.fedoraproject.ro/) și Debian (
http://www.debian.org/index.ro.html), cam orice distribuție majoră își are comunitatea ei, unele din comunități susținându-și distribuția până la limita fanatismului.
Nu ar fi corect să vorbim despre Linux și să nu aducem vorba și despre GNU (
http://www.gnu.org/).
In primul rând ați observat că folosesc termenul GNU/Linux, puteți afla de ce la
Why GNU/Linux.
Istoria, pe scurt, foarte pe scurt:
Un sistem de operare este o colecție de programe și biblioteci (library în engleză) care, împreună cu un „program” mai special numit nucleu, formează un tot unitar. Fiecare din aceste programe poate fi înlocuit, inclusiv nucleul. Nucleul reprezintă doar o mică parte a sistemului de operare.
Linux este doar un nucleu, oricât de bine scris el singur nu prea poate fi folosit. Aici intervine GNU.
În anii '80, Richald Stallman a pornit proiectul GNU dorind să dezvolte un sitem de operare de tip UNIX, sistem de operare liber (
The Free Software Definition), printre altele dezvoltând și partea poate cea mai importantă a sistemului, biblioteca C (glibc). A scris de asemenea compilatorul C care face parte acum din GCC (
the GNU Compiler Collection) folosit la compilarea multor programe GNU și chiar a Linux.
La începutul anilor '90 când Linus Torvalds a scris nucleul Linux, sistemului de operare GNU îi lipsea un nucleu. Prin punerea împreună a nucleului Linux cu colecția de programe GNU și mai târziu și cu alte programe se fac așa numitele „distribuții Linux”, practic cei care fac aceste distribuții distribuie nucleul Linux împreună cu alte programe dar sistemul este de fapt GNU/Linux.
Stallman nu a acceptat Linux ca nucleu oficial al sistemului de operare GNU și se încăpățânează (poate e bine, poate e rău, nu îl judecăm noi) să dezvolte pentru GNU un nucleu pe arhitectură „microkernel” (Linux este un „kernel monolitic”). Deși arhitectura „microkernel” are anumite avantaje dezvoltarea este destul de anevoioasă, cu atât mai mult cu cât Linux fiind deja foarte popular foarte puțini se implică în dezvoltarea nucleului GNU (
GNU Hurd).
Dacă țin bine minte, Andrew S. Tanenbaum, creatorul sitemului
minix, s-a exprimat odată cu privire la Linux că dacă Linus ar fi fost studentul lui nu ar fi trecut examenul pentru că nu și-a bazat arhitectura nucleului pe arhitectura microkernel. Linus s-ar fi exprimat cu privire la nucleul GNU bazat pe microkernel cam la modul: arhitectura microkernel este foarte bună, mai bună decât ce monolitică, dar atât de complicată încât Stallman nu va termina niciodată de scris nucleul GNU.
Sper că nu am plictisit, nu sunt prea priceput la scris și din cauza asta evit să scriu articole.