Cred că Adi vroia să spună "evaluate".
Într-adevăr, evaluarea granturilor şi a performanţei este defectuoasă, dar nu s-a luat nici acum vreo măsură în privinţa asta.
Dar partea cu evaluarea de către străini e o şopârlă: în proiectele europene, evaluarea se face oricum de către străini. Echipa în care lucrez a fost implicată în mai multe proiecte iar răspunderea se face pe cale ierarhică, de către directorul fiecărei echipe (directorul de proiect din instituţia respectivă), către directorul întregului proiect, iar apoi direct către Comisia Europeană dacă e un proiect din cadrul unui framework, sau către o comisie formată din cei care finanţează proiectul dacă e vorba de un proiect privat.
În cazul proiectelor interne, evaluarea se face dacă nu mă înşel de către ANCSIS, după un regulament care sunt de acord că e defectuos, însă orice comisie evaluează după el ar ajunge de fapt la aceleaşi rezultate.
Edit: eu cred că încurci chestia asta cu altceva -- cu evaluarea instituţiilor de învăţământ de către evaluatori străini. Sunt de acord că e o măsură foarte bună -- de fapt majoritatea celor cu care am vorbit e de acord; chestia care i se reproşează ministrului Funeriu e că vrea să o ceară acum, deşi în ultimul an s-au desfăşurat oricum evaluările interne şi s-au băgat bani (foarte multi) în nişte evaluări care acum or să ajungă la coşul de gunoi. E un mod iresponsabil de a cheltui banii şi aşa puţini investiţi de guvern în educatie.