Iata că de câteva zile mi-am tot schimbat sistemul de operare, din windows in ubuntu, înapoi şi iar înapoi, până la urmă am rămas tot la windows.
Şi iată de ce::
Fiicei mele, la şcoală, fiind la mate-info, i se predau tot felul de aplicaţii sub windows;
Driverul pentru wireles nu-mi placea cum merge: reteaua wireles era activată tot timpul ( de la boot-are) şi nu puteam să mai o opresc decât din procese, iar nu cu butonul de la laptop, asa cum puteam să o fac în windows;
Diacriticele erau mai dificil de tastat (combinaţii a două taste) decât la windows;
Totuşi, de ce am apelat la un program open source? Datorită viruşilor care mi-au intrat la schimbarea providerului. Am să mă explic: până acum vreo două săptămâni am avut net de la Romtelecom; acum am de la UPC. De ce? Să zicem că am avut anumite nemulţumiri faţă de primul provider. Oricum, din ziua din care mi-a fost instalat UPC-ul, am şi început să iau nişte viruşi… menţionez că până atunci folseam Antivir concomitent cu SpyBoot. Ei bine, asta m-a determinat să-mi instalez un SO open source.
De fapt, experienţa mea în astfel de SO constă mai mult în folosirea Mandrake, plus un alt SO,
Nimblex, creat de o cunoştinţă de-a mea, pe care îl foloseam mai mult doar pentru faptul că puteam boota de pe CD acel Nimblex şi asta îmi oferea posibilitatea să reuşesc să salvez fişiere din calculatoare care erau buşite de tot şi necesitau reinstalarea sistemului de operare cu format.
De ce totuşi nu am rămas la Ubuntu? Pentru că, în primul rând fiicei mele, la şcoală, tot ce i se predă este bazat pe… Windows! Dacă ar fi fost numai după mine.. eram de mult pe open source (cel puţin scăpam de problema virusurilor).
Altă întrebare interesantă: de ce pe conexiunea avută de la primul provider, Romtelecom (conexiune DHCP), folosind un swich, după modem, prin care aveam în reţea doua calculatoare avînd fiecare acelaşi gateway şi IP din aceaşi clasă, doar ultima cifră fiind diferită, le puteam vedea în reţea, iar acum, de la UPC, conexiunea fiind tot DHCP, prin acelaşi swich, unul dintre calculatoare are IP: 85. ........ 162 cu gateway 85. ....... 1, iar celălalt 89. ....... 98 cu gateway 89. ........ .1 ? Nu le mai pot conecta în reţea. Ce aş putea să fac? Să-mi iau un router, e simplu. Dar, totuşi, de ce la primul provider le puteam lega in reţea prin swich iar la celălalt nu?